Közélet

Egymásra mutogatnak a rendőrök és az orvosok a tatárszentgyörgyi gyilkosság miatt

Részletesen ismertette a rendőrség a tatárszentgyörgyi kettős gyilkosság nyomán elrendelt belső vizsgálat eredményét. Fegyelmi eljárás indul a szakmai hibákat vétők ellen.

A rendőrség belső vizsgálata szerint szakmai hibákat vétettek a tatárszentgyörgyi támadásnál helyszínelő rendőrök, amikor nem vizsgálták át megfelelően tág körben a kigyulladt ház környezetét, és így nem fedezték fel az ott található töltényhüvelyeket, illetve az összes vérnyomot – szögezte le a Pest megyei rendőrség vezetője, Ármos Sándor. Az úgynevezett forrónyomos parancsnok, valamint a helyszíni szemle vezetője ellen ezért fegyelmi eljárás indul.


Azt is megállapították ugyanakkor, hogy a rendőrök kezdetben a helyszínen tartózkodó ügyeletes orvos, és a tűzvizsgáló véleménye alapján joggal zárták ki az idegenkezűséget. Ármos szerint a rendőrség orvosi szakvélemény nélkül még akkor sem jelentheti ki, hogy gyilkosság történt, ha egy 40 centis kést találnak az áldozatban. Így – mivel ekkor még bűncselekmény gyanúja nem merült fel – törvényszerű volt, hogy először közigazgatási eljárást rendeltek el a tűzeset miatt.

Mint ismert, vasárnapról hétfőre virradó éjjel a Pest megyei Tatárszentgyörgyön ismeretlenek felgyújtottak egy házat, a benne lakó öttagú családból a 27 éves apát és 4 éves kisfiát lelőtték. A rendőrkapitány elmondta, hogy a mentőkkel és tűzoltókkal egyidőben értek ki az örkényi rendőrörs járőrei a helyszínre, majd nem sokkal később a megyei forrónyomos csoport munkatársai is megérkeztek. A sérülteket addigra már bevitték a szomszédos ingatlanokba, az égő háznál senkit nem találtak, az apát és fiát viszont hiába próbálták újraéleszteni a mentők.


Ármos szerint a helyszínre érkező ügyeletes orvos első körben kizárta az idegenkezűséget, és füstmérgezést állapított meg, ezt – először szóban, később az írásbeli jelentésben – közölte a rendőrökkel. Az orvos azt is mondta, hogy a holtesteken látható külsérelmi nyomokat a tűz miatti robbanás okozhatta, mikor a lakótérbe szakadt a mennyezet. A tűzvizsgáló pedig elsődlegesen arra jutott, hogy elektromos zárlat miatt keletkezett a tűz, mert a házban szabálytalanul voltak bekötve a vezetékek, illetve a szomszéd ingatlanra volt átkötve az áram.
A megyei rendőrkapitány tagadta, hogy a családtagok és a szomszédok be tudtak volna számolni Molotov-koktélos támadásra utaló jelekről. Bár a helyszíni szemle során a bűnügyi technikus talált egy üvegnyakat a teraszon, de Ármos szerint a tűzvizsgáló erről azt állapította meg, hogy nincs köze a tűzhöz.


Az örkényi orvosi ügyelet vezetője szerint viszont vérlázító, hogy a tatárszentgyörgyi gyilkossággal kapcsolatos belső rendőri vizsgálat során közvetve a helyszínre érkező orvost is hibásnak tartják. „A helyszínre érkező orvos feladata a halott vizsgálata, nem pedig a halál okának megállapítása volt” – mondta Kátay Dénes. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az ellentmondások észlelve arra utasította az érintett tárcavezetőket, hogy folytassanak le az általuk irányított szervek munkatársainak személyi felelősségére is kiterjedő vizsgálatot.

Szilvásy: segíthet a nemzetbiztonság
„Összefüggést mutatnak a romák elleni, halálos áldozatokat követelő támadások” – hangsúlyozta a Nemzeti Nyomozó Iroda igazgatója. Petőfi Attila hozzátette: az eddig adatok szerint bűncselekmény-sorozatról szó, az elkövetői kör feltehetően azonos. Ezért Szilvásy György titokminiszter tegnap felajánlotta, hogy a nemzetbiztonsági szolgálatok is segíthetnek az elmúlt hetek aljas bűntetteinek felderítésében. „Új, eddig nem tapasztalt kihívásokkal kell szembenézniük a nemzetbiztonsági szolgálatoknak” – mondta Szilvásy.

rendőrség Tatárszentgyörgy fegyelmi Pest megyei rendőrség orvos gyilkosság
Kapcsolódó cikkek