Közélet

Gyurcsány hónapok alatt éveket öregedett - írja a német lap

"Fájdalmas hibát követtem el" címmel Gyurcsány Ferenc miniszterelnökről közölt cikket csütörtökön a Berliner Zeitung.

A baloldali irányultságú napilap bevezetőjében arra mutatott rá, hogy az alázat gesztusai igen csak divatba jöttek a mostani válságos időkben, s ez alól Gyurcsány Ferenc sem jelent kivételt. Országa a szakadék szélén áll, amit az állam csődjének neveznek - írta a Berliner Zeitung.

"Három évvel ezelőtt fájdalmas hibát követtem el" - emlékeztetett az újság a továbbiakban a miniszterelnök legutóbbi televíziós "beismerésére", idézve ennek kapcsán Gyurcsány Ferencnek azt a kijelentését: "Nem álltam nyíltan Önök elé, s nem mondtam azt, hogy így nem mehet tovább".

A Berliner Zeitung szerint a televízió nézői egy olyan 47 éves politikust láthattak, aki hónapok alatt éveket öregedett - számol be az InfoRádió az MTI alapján. S hallhatták a felszólítást arra, hogy ezekben a nehéz időkben össze kell fogni, amit kemény adóemelések bejelentése követett. A szocialista Gyurcsány - aki gazdasági nézeteit tekintve liberálisnak számít - igyekezett meggyőzni a magyarokat arról, hogy kövessék őt "egy kalandban", még akkor is, ha csak évek múlva derül ki, hogy ez kifizetődő lesz-e - emlékeztetett a lap.

"Gyurcsány inog, de - még - nem bukott el" - fogalmazott a lap, hangoztatva: a király elismerte, hogy meztelen. A nép azonban nem tud úgy nevetni, mint a mesében. Az újság szerint három évvel ezelőtt hasonló volt a helyzet, Magyarország azonban akkor lényegesen messzebb volt az összeomlástól. Akkoriban a miniszterelnök egy őszinte kijelentést is tett, azonban hívei előtt egy "belső monológ" formájában. A lap ennek kapcsán idézte a balatonőszödi beszéd legismertebb mondatait.

Berliner Zeitung hiba csőd Gyurcsány Ferenc
Kapcsolódó cikkek