Közélet

Bokros: nincs ingyen ebéd! Pólót cserélt, köpönyegét nem forgatta

Pólót cserélt ugyan, de a köpönyegét nem forgatta, hiszen a nézetrendszere ugyanaz, mint 14 éve - mondta a 180 percben Bokros Lajos, aki úgy látja: szociális érzékenység szempontjából jobb- és baloldali felosztásnak ma már Közép-Európában nem sok jelentősége van.

A szakember, akit tegnap kormányfőnek ajánlott Dávid Ibolya pártelnök, úgy látja, 2010-ig a szerkezeti reformok nagy részét meg lehetne valósítani, mert a lakosság elég kétségbeesett ahhoz, hogy felismerje, nincs ingyen ebéd.

Válsághelyzetben válságkormányra van szükség, ezt pedig csak a legszélesebb társadalmi összefogással lehet megteremteni – mondta Bokros Lajos az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában.

A Horn-kormány egykori pénzügyminisztere, akit az MDF uniós listavezetőnek kért fel, a listaállítást úgy értékelte, hogy felsorakozott mellette egy erő, és azt mondta, amennyiben bejut az Európai Parlamentbe, mindent megtesz majd, hogy felemelje a szavát a patrióta gazdaságpolitika ellen.

A magukat jobboldalinak nevező pártokban is rendkívül sok a szociális érzékenység, jobboldali és a baloldali felosztásnak ebből a szempontból ma már Közép-Európában nem sok jelentősége van – mondta a szakember arra a felvetésre, hogy az MSZP-ből az MDF-hez igazolt.

A szakember úgy látja, 2010-ig a szerkezeti reformok nagy részét meg lehetne csinálni, mert a lakosság már elég kétségbeesett ahhoz, hogy felismerje, nincs ingyen ebéd. Szerinte csökkenteni kell az államadósságot, hogy több pénz jusson beruházásra, fejlesztésre, növelni kell a versenyképességet, például úgy, hogy mérséklődik a munkára rakodó közteher és a bürokrácia. Szerkezeti reformok kellenek, és olyan egyensúlyőrző növekedés, amelyben az teremti meg a hitelek forrását.

mdf Dávid Bokros Lajos
Kapcsolódó cikkek