Közélet

Gyurcsány felborította a szocialisták menetrendjét - Bajnai az utód?

A kormányfő lemondási szándékának bejelentése felborította a kétnaposra tervezett szocialista kongresszust. Holnap már csak az elnökség ülésezik, a kongresszus ma véget ér.

Gyurcsány Ferenc kormányfő-pártelnök váratlan lemondása teljesen átrendezte a szocialisták hétvégi programját.

A hvg.hu szerint Bokros Lajos egykori pénzügyminiszter és Bajnai Gordon, a fejlesztési tárca vezetőjének neve került szóba, de Bajnai megválasztásának állítólag jobbak az esélyei. Bajnai Gordon személyében lojális híve kerülne a miniszterelnöki posztra; az MSZP illetve az SZDSZ és az MDF képviselőinek segítségével megkaphatja az egyszerű többséget a sorra kerülő parlamenti erőpróbán.

A beszédet követő sajtótájékoztatón Lamperth Mónika elmondta, hogy a kongresszus egynapossá rövidül, vasárnap már csak az elnökség ülésezik: a kialakult helyzetről tárgyalnak csak, semmi másról.

A tisztújításokat még ma megtartják (így nem valószínű, hogy Gyurcsány Ferenc helyett már elnököt választanának meg), az Európai Parlamenti listáról is ma döntenek, és ma szólalnak fel az eredetileg holnap beszédet mondó külföldi vendégek.

Az elképzelések szerint a szavazások délután négytől kezdődnek.

A hvg.hu információi szerint Gyurcsány Ferencet legutóbbi brüsszeli útja során befektetői körök figyelmeztették: komoly forintválság várható, ha Magyarországon nem tesznek haladéktalanul újabb intézkedéseket a gazdaság stabilizálására. Ezeket az intézkedéseket csak egy új, hiteles kormányfő képes bevezetni - jelezték ezekben a körökben. Ugyanakkor Gyurcsány arra számíthat, hogy a jövő évi választások után az MSZP vezetőjeként, s a parlamenti ellenzék vezetőjeként újra felépítheti magát.

Mindenesetre Bokros Lajos már jelezte: felkérés esetén elvállalná a kormány vezetését. "Ha a felelős magyar Országgyűlés engem, vagy mást felkér arra, hogy egy válságkormányt vezessek, a magam részéről állok elébe" - fogalmazott a volt miniszter a Fiatal Közgazdászok Országos Találkozóján. Bokros arról is beszámolt, hogy a közgazdasági tanácskozást követően részt vesz az MSZP kongresszusán, s ezt természetesen - mint mondta - "nem titkos megfigyelőként" teszi.

Önkritikus, tisztességes, de egy évet csúszó bejelentés volt Gyurcsány Ferencé - mondta Karsai József, szocialista politkus. Magyarázatként hozzáfűzte: a miniszterelnökcsere időpontja túl közel esik az uniós és a 2010-es választáshoz.

Ha egy évvel korábban történik meg a váltás, akkor még bíztam volna abban, hogy lesz még Magyarországon szociáldemokrácia - fogalmazott a képviselő. Hozzátette: másfél éve szorgalmazta a változást, sokat megrótták, megtámadtak érte, "de igaza lett".

Karsai József szerint az MSZP-s politikusok közül olyan kellene miniszterelnöknek, aki nem széthúzó, nem megosztó, hanem integráló személy.

"Egyetlen ilyen ember van, ez pedig Gráf József agrárminiszter" - mondta a szocialista politikus. Arra a felvetésre, hogy Gráf József nem indult az elnökségi tagságáért sem, azt válaszolta, nem véletlenül akart visszavonulni, azt mondta, ezt így nem csinálja tovább, ezért is van nagy tekintélye a párton belül.

Karsai József szerint a szocialista politikusok közül Kiss Péter kancelláriaminiszter is szóba jöhet még kormányfőjelöltként.

mszp elnökség Bajnai Gordon kongresszus lemondás karsai józsef Gyurcsány Ferenc Bokros Lajos Lamperth Mónika
Kapcsolódó cikkek