Közélet

Mi lesz az MDF-fel Bokrossal? Bomlik a frakció vagy lassú felmorzsolódás?

Politológusok szerint az MDF hanyatlása követheti Bokros Lajos jelölését a párt európai parlamenti listájára.

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet szakértője szerint az EP-lista elfogadásával Dávid Ibolya egyrészt esélyt kapott arra, hogy bizonyítsa új irányvonalának helyességét, másrészt minden eddiginél nagyobb kockázatot vállalt, mert bármikor felbomolhat a frakciója. A következő napok sorsdöntőek lesznek a párt jövője szempontjából. A nyilatkozatokból arra lehet következtetni, hogy nemcsak véleménykülönbség van a párton belül, hanem lázadás zajlik Dávid Ibolya ellen - mondta a politológus az MTI-nek.

Szomszéd Orsolya, a Vision Consulting elemzője úgy vélte: nem robbanásszerű felbomlás, hanem lassú felmorzsolódás fenyegeti az MDF-et. A Magyar Demokrata Fórum ismét úgy hozott meg egy döntést, hogy azt komoly vita előzte meg. Ez is azt mutatja, hogy Dávid Ibolya mögött nincs szilárd többség - fűzte hozzá.

A politológus szerint komoly problémák mutatkoznak az MDF-ben: a mostani szavazás és a tavalyi elnökválasztási eredmény is azt mutatja, hogy mennyire megosztott a párt. Ráadásul Dávid Ibolya korábban vitt irányvonala, a "se Gyurcsány, se Orbán" is kifulladni látszik. Kérdés, hogy a túléli-e ezt a mostani helyzetet a párt. Ebből a szempontból kulcskérdés, hogy bejut-e az Európai Parlamentbe az MDF jelöltje. Ha nem kerülnek be, akkor valószínűleg a következő Országgyűlésből is kimaradnak - mutatott rá a szakértő.

mdf politológusok Bokros Lajos EP
Kapcsolódó cikkek