Közélet

Mindent megtesznek, hogy ne legyen előrehozott választás

Meg fog egyezni az MSZP, az SZDSZ és az MDF annak érdekében, hogy ne legyenek előrehozott választások Magyarországon - véli Török Gábor, a Vision Consulting igazgatója.

A helyzet egyszerű: vagy létrejön egy új koalíció vagy előrehozott választások lesznek - vélekedett Török Gábor politológus az Arénában. Az, hogy melyik forgatókönyv valósul meg, azon múlik, hogy melyikre van politikai szándék, mivel mind kormányváltó, mind kormányalakító többséget létre lehet hozni a parlamentben.

A kérdés, hogy meg tudnak-e egyezni egy új kormányfő személyében és annak programjában. Ha a mostani nyilatkozatokból indulunk ki, akkor tévútra futhatunk, mivel klasszikus tárgyalási helyzetet látunk, ami "tipikusan paraván szituáció" a politikában; rengeteg mindent nem látunk ugyanis a folyamatokból - magyarázta a Vision Consulting igazgatója.

 Török Gábor úgy látja: a feleknek kölcsönös érdekük, hogy ne legyen választás az idén, habár azt nem tudjuk, hogy mivel járnának jobban, a 2010-es vagy az előrehozott voksolással. Viszont ilyen helyzetben a rövid távú gondolkodás dominál: "csak most ne legyen választás".

Aréna választás Török Gábor
Kapcsolódó cikkek