Közélet

Támogatja Havasiné főbírói jelöltségét az SZDSZ, a Fidesz és az MDF is

Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke nyílt levélben fordult a parlamenti pártok vezetőihez, annak érdekében, hogy a frakciók támogassák Havasiné Orbán Mária megválasztását a Legfelsőbb Bíróság elnöki posztjára.

A vasárnap az MTI-hez is eljuttatott levél szerint Fodor Gábor arra hívja fel a figyelmet, hogy közel egy éve nem sikerült a magyar Országgyűlésnek megválasztania a Legfelsőbb Bíróság elnökét. Ez az állapot már-már a Magyar Köztársaság alkotmányos biztonságát veszélyezteti.

"Arra szeretném kérni mindnyájukat, győzzék meg frakciójukat arról, hogy támogassa Havasiné Orbán Mária megválasztását. A jelölttel kapcsolatban szakmai kifogás nem merült fel, sőt eddigi munkája, ambiciózus reformtervei alapján támogatandó jelölt" - fogalmaz az SZDSZ elnöke.

Szijjártó Péter, a Fidesz elnöki stábjának vezetője vasárnap közleményben tudatta: a Fidesz országgyűlési képviselői - akárcsak a december 8-i szavazáson - hétfőn is támogatni fogják Havasiné Orbán Mária megválasztását.

A Magyar Demokrata Fórum köszönettel vette Fodor Gábor nyílt levelét a Legfelsőbb Bíróság elnökjelöltje ügyében. Az MDF eddig is támogatta, és a hétfői szavazáson is támogatja majd Havasiné Orbán Máriát. Ugyanakkor az MDF azt javasolja, hogy a jelölt esetleges újabb elutasítása esetén a parlamenti pártok együtt kérjék fel a köztársasági elnököt, hogy gyorsan és mást jelöljön az elnöki posztra, hogy a Legfelsőbb Bíróság működőképessége biztosított legyen - fogalmazott Dávid Ibolya pártelnök.

A Legfelsőbb Bíróság elnökéről hétfőn dönt az Országgyűlés, titkos szavazással, a jelölt megválasztásához kétharmados többségre van szükség. Havasiné Orbán Mária megválasztását decemberben egyszer már elutasította a parlament, az államfő azonban január 20-án ismételten őt jelölte a főbírói posztra. A Fidesz, a KDNP, az SZDSZ és az MDF támogatja a jelöltet, az MTI úgy tudja, hogy a szocialista képviselőcsoport ismét lelkiismereti szavazással dönt.

jelölt Fodor Gábor legfelsőbb bíróság Havasiné Orbán Mária
Kapcsolódó cikkek