Közélet

Újabb nem Havasinéra

Ismételten elutasította hétfőn az Országgyűlés Havasiné Orbán Mária a Legfelsőbb Bíróság elnökévé választását.

Havasiné Orbán Mária a Legfelsőbb Bíróság elnökévé választása ismételten érvényes, de eredménytelen volt.

A 365 szavazatból ugyanis 230 igen, 123 nem, míg 12 érvénytelen volt.

Havasiné harmadszor már nem indul

"Nem jelölöm újra Havasiné Orbán Máriát, igyekezni fogok minél gyorsabban alkalmas jelöltet találni" - jelentette ki Sólyom László köztársasági elnök hétfőn a parlamentben, azután, hogy az Országgyűlés nem választotta meg a főbírójelöltet.

Sólyom László úgy fogalmazott: megbeszélte a főbírójelölttel, hogy harmadszorra nem vállalja a jelölést. A köztársasági elnök kijelentette: a szavazásnak nem Havasiné Orbán Mária a vesztese.

"Az egész bírói kar nyert a jelölési procedúrával, hiszen a bíróságok körül megváltozott a légkör, feléledt a remény, hogy lehetséges megoldani azokat a problémákat, melyeket a bírói szervezet már régen görget maga előtt. Az a kisebbség a parlamentben, amely eldöntötte a szavazás kimenetelét, a változatlanságra szavazott" - jelentette ki. Az államfő fájdalmasnak nevezte, hogy a mai válságos állapotban nem sikerült főbírót választani.

Havasiné Orbán Mária újságírók előtt megköszönte az államfőnek, hogy bizalmat szavazott neki. Köszönetet mondott az OIT-nek, és azoknak a parlamenti képviselőknek, akik rá szavaztak.


[enews_gallery id='392534']

szavazás Országgyűlés Parlament Legfelsőbb Bíróság elnöke Havasiné Orbán Mária
Kapcsolódó cikkek