Közélet

Visszavonták Sólyom leszállási engedélyét

Sólyom László köztársasági elnök vasárnap délutánra, Romániába, Székelyföldre tervezett ünnepi látogatásának időpontját korábbra, szombat délutánra módosította. Erre azért volt szükség, mert a román légügyi hatóságok az általuk korábban kiadott marosvásárhelyi leszállási engedélyt időközben visszavonták – fogalmaz a Köztársasági Elnöki Hivatal közleménye.

A hivatal kommunikációs főosztálya megerősítette a VGO-nak, hogy román-magyar államfői találkozóra nem kerül majd sor. Egyébként nem kívánták kommentálni a történteket.

Az államfő szomszédos országokba tett hivatalos és magánlátogatásai mindig is messzemenően figyelembe vették országaink euroatlanti szerződésekben is kifejezett partnerségét, és szolgálták az együttműködés erősítését, valamint a kisebbségi magyarság támogatását, érdekeik képviseletét - írja a közlemény.

A kétoldalú kapcsolatok jelentős vívmánya, hogy országaink egymás kultúráját és történelmét a nemzeti ünnepeink kölcsönös, méltó megemlékezésével tisztelik meg. Mind Románia, mind Magyarország alapelvként fogalmazza meg az elkötelezettséget a határon túli nemzetrészek iránt.

Ez tükröződött legutóbbi is a román államfő sikeres magyarországi látogatás során. Ebben a szellemben készítette elő a Köztársasági Elnöki Hivatal és a Külügyminisztérium Sólyom László vasárnapra tervezett ünnepi látogatását. Az államfő, egyetértésben a magyar kormányzattal, meggyőződéssel vallja, hogy a szomszédos országok vezetőinek kölcsönös utazásai hozzájárulnak a bizalom erősödéséhez és az előítéletek lebontásához, ezért ezt a gyakorlatot folytatni kívánja.

A manna.ro  portál szerint a román hatóságok azért tanácsolták el Sólyom Lászlót erdélyi látogatásától, mert számolnak a magyar köztársasági elnöknek azzal a szándékával, hogy támogatni fogja a területi autonómia gondolatát, nyilatkozták a NewsIn hírügynökségnek hivatalos, de meg nem nevezett források.

Ugyanazon forrás szerint a román hatóságok "felelősséget és bölcsességet" kívánnak tanúsítani, és nem hagyják, hogy Sólyom László attitűdje befolyásolja a két ország közötti jó viszonyt főként olyan pillanatban, "amikor a gazdasági válság súlyosbodik, és a magyaroknak és románoknak össze kell fogniuk, nem széthúzniuk".

Újságírók csütörtök este megkérdezték Traian Băsescu román államfőt, hogy mi a véleménye arról, hogy "román hatóságok eltanácsolták" a magyar köztársasági elnököt erdélyi látogatásától március 15-én, mire az államfő kurtán csak annyit válaszolt: "Ez a román hatóságok dolga".

Az RMDSZ csúcsvezetése szerdai közleményében megdöbbenésének adott hangot, hogy illetékes román hatóságok eltanácsolták látogatásátül Sólyom Lászlót azt kifejezetten rossz döntésnek nevezve.

Tegnapi értesüléseink szerint a magyar köztársasági elnök ennek ellenére nem mondja le Székelyföldi útját, annak szervezése folyamatosan zajlik. Sólyom László március 15-én délután öt órakor jelen lesz a Csíkszereda melletti Nyerges-tetőn, ahol kopjafát állít a 161 évvel ezelőtti magyar szabadságharcban elesettek emlékére.

Erdély területi autonómia Székelyföld Sólyom László Március 15.
Kapcsolódó cikkek