Közélet

A Bajnai-csomag akár éhséglázadásokhoz is vezethet?

Katasztrofális hatása lesz Bajnai csomagjának a magyar társadalomra, ráadásul ez nem oldja meg a válságot sem – állítja Ferge Zsuzsa szegénységkutató a FigyelőNeten.

Ferge Zsuzsa szociológus szerint a segélyek szintje már így is a színvonal alatt van. A szakértő úgy véli, a felvetődött csomaggal az a fő baj, hogy ezek a lépések nem jók válságkezelésre, hiszen csökkentik a vásárlóerőt. „Nem hiszem, hogy a válságból ki lehet úgy jönni, hogy közben nem gondolunk arra, mi lesz azután” – hangsúlyozta a lapnak.

Ferge azt is aggasztónak tartja, hogy az utóbbi időben felerősödött a rasszizmus, a provokáció pedig súlyos létbizonytalansággal társul. „Ez bárhova vezethet” – fogalmazott a szegénységkutató a lapnak arra a kérdésére, hogy akár az éhséglázadások szintjére is eljuthatunk-e.

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) szerint a családok számára is rémisztőek a tervezett adó- és szociális intézkedések. Szabó Endre, a szervezet elnöke elmondta, családnyomorító és gyermekszegénységet növelő intézkedések a tervezetek.

Bajnai éhséglázadás csomag
Kapcsolódó cikkek