Közélet

A Fidesz a szerencsében bízik - Orbánék járják az országot

Fidesz célja, hogy a mandátumok felét, azaz 11 képviselői helyet szerezzen a júniusi európai parlamenti választáson; az ellenzéki párt magas részvételre számít a voksoláson, amelyet a kormánnyal szembeni bizalmi szavazásként értékel - mondta Gyürk András kampányfőnök hétfői sajtótájékoztatóján.

Elmondta, hogy a Fidesz kampánynyitóját május 2-án a Városligetben tartják, május 4-től pedig Orbán Viktor pártelnök, a Fidesz elnökségi tagjai, valamint az Fidesz-KDNP lista képviselőjelöltjei intenzív országjárásba kezdenek, több mint 100 rendezvényen vesznek részt országszerte.

A Kós Károly sétányon tartandó szombati kampánynyitó nagygyűlésen beszédet mond Orbán Viktor pártelnök és Schmitt Pál EP-listavezető is. Gyürk András azt mondta, remélik, hogy a helyszín szerencsét hoz, hiszen öt évvel ezelőtt ugyanitt volt a kampánynyitó, és akkor a mandátumok felét sikerült megszerezni.

Mint mondta, ezt ma is sikernek értékelnék, így céljuk, hogy a 22 képviselői hely felét elvigyék. A kampányfőnök szerint a Fidesz elnöksége hétfőn áttekintette a felkészülést, és úgy találta, hogy a Fidesz a legnagyobb optimizmussal nézhet a választás elé. Az MTI kérdésére elmondta, hogy a választás után a Fidesz kongresszust tart majd, ahol értékelik a választási eredményt is, de ennek időpontjáról még nem döntöttek. Gyürk András beszámolt arról is, hogy eddig 17 nap alatt egymillió ajánlócédulát gyűjtöttek össze, ami rekordnak számít, hiszen a Fidesznek biztosan, de szerinte más pártnak sem sikerült ilyen rövid idő ennyi ajánlószelvényt összegyűjteni - idézi a BAMA a távirati irodát.

 Elmondta: a következő két hétben még folytatják a cédulák gyűjtését. Szerinte az emberek azért adják ajánlószelvényeiket a Fidesznek, mert egyrészt úgy vélik, nem mindegy, ki képviseli őket Brüsszelben, másrészt pedig elegük van abból, ami ma Magyarországon zajlik, és úgy gondolják, hogy június 7-én kifejezhetik a kormánnyal szembeni bizalmatlanságukat. Mint mondta, az emberek bizalmi szavazásként fogják fel a választást, ezért a Fidesz elnöksége magas részvételre számít.

A politikus szerint a Fidesz kampányában a személyes találkozásokra helyezik a hangsúlyt: nem annyira a fizetett, drága hirdetésekben bíznak, sokkal inkább a szó erejében. Mint mondta, olcsó, rövid, hatékony kampányra készülnek, mert a válságban nem lenne helyénvaló, ha a pártok súlyos milliárdokat költenének. Kérdésre válaszolva Gyürk András elmondta: azon dolgozik, hogy 100 millió forint alatt maradjanak a Fidesz kampánykiadásai. Azt is közölte, hogy a Fidesz nem fog hirdetéseket feladni az országos kereskedelmi televíziókban, a közmédiában viszont élnek majd azokkal a lehetőségekkel, amelyeket a jogszabályok biztosítanak a pártok számára. Azt is elmondta, hogy a Fidesznek lesznek közterületi reklámjai is, amelyek május elejétől lesznek láthatóak. A képviselő emlékeztetett arra, hogy a Fidesz korábban 30 napos kampányra, költési limitre, átlátható kampányfinanszírozásra tett javaslatot a többi pártnak, amelyek azonban ezt nem fogadták el. Gyürk András szerint, ennek ellenére, a Fidesz magára nézve kötelezőnek tartja ezeket a szempontokat.

A kampányfőnök beszámolt arról is, hogy a Fidesz európai választási programját május 13-án, Wilfred Martensnek, az Európai Néppárt elnökének jelenlétében mutatják be Budapesten. A Magyarország többre képes című 250 oldalas dokumentum szakértők százainak véleményét tartalmazza, akik részt vettek a programot előkészítő négyhónapos vitasorozatban - tette hozzá.

lista Fidesz EP Hősök tere
Kapcsolódó cikkek