Közélet

Bolívia hivatalosan is terroristának nevezte Rózsa-Florest

Hivatalos jegyzékben ismertette Bolívia a magyar kormánnyal Rózsa Flores Eduardo és társai ügyével kapcsolatos álláspontját - közölte a Külügyminisztérium szerdán.

A jegyzékben azt írták, "a bolíviai vezetés az állambiztonsági szervek által Santa Cruz városában felszámolt nemzetközi terrorista csoportnak tulajdonítja a felelősséget az elmúlt időszakban az ország területén elkövetett merényletekért" - olvasható a Külügyminisztérium közleményében.

A közlés szerint az állásfoglalás kitért arra, hogy Morales elnök New Yorkban, az ENSZ székhelyén kinyilvánította: kormánya nyitott arra, hogy a nemzetközi közösség részt vegyen a szóban forgó cselekmények kiderítésére folyó vizsgálatban, ha ez "a bolíviai szuverenitás és méltóság" tiszteletben tartásával és a nemzetközi kapcsolatok alapelveinek betartásával történik.

A fogvatartott Tóásó Előd konzuli védelme a Buenos Aires-i magyar nagykövetség, valamint a helyszínen tartózkodó magyar tiszteletbeli konzul révén megoldott, esetében a magyar diplomácia fellépésének is köszönhetően a jogbiztonság szavatolt. A magyar nagykövet az incidenssel kapcsolatos fejleményekről tájékoztatta az soros elnökségét Bolíviában képviselő Egyesült Királyság nagykövetségét, valamint Spanyolország, Hollandia és Franciaország La Paz-i külképviseleteit, kérve, hogy a közös EU tagságra tekintettel kísérjék szoros figyelemmel a további fejleményeket.

Bolívia terrorizmus Rózsa-Flores Tóásó
Kapcsolódó cikkek