Közélet

Hátborzongató dolgok történnek velünk a következő évtizedekben

Negyven éven belül várható tudományos újdonságokat jövendölt meg egy 46 jövőkutatóból álló nemzetközi csoport a Wired magazin angol kiadásában. 1996-ban hasonló előrejelzést állítottak össze az amerikai kiadásban, de akkor nem tudták előre jelezni például az iPod megjelenését vagy az internet rendkívüli hatását sem.

A kutatók szerint 2020-ig űrhajósok vágnak neki a Marsra vezető útnak, az utazás 500-600 napos lesz. (A NASA egyébként csak körülbelül 10 évvel későbbre jósolja az első Mars-utazást.)

Ugyancsak 2020-ig olyan robotok jönnek, hogy a velük folytatott beszélgetésekben nehéz lesz majd megállapítani, hogy gépek-e vagy igazi emberek. A szuperintelligens robotokra azonban 2040-ig kell várni. Azok már képesek lesznek intelligenciájuk fejlesztésére, és ha nem tudjuk őket kordában tartani, uralkodni fognak rajtunk - állítják a szerzők.

Az orvostudomány 2024-ig feltalálja az AIDS elleni oltóanyagot, 2030-ig a mesterséges szemet, 2032-ig pedig gyógyítani tudja a rákot. Tizenkét év múlva lesz férfiaknak szánt fogamzásgátló pirula, 2035-ig megszületik az automata gépkocsivezető - idézi a távirati irodát a BAMA.

Akik pedig 2023 után születnek, többségükben száz évig élnek - jósolják. Aki halhatatlan akar lenni, 2037-től hibernáltathatja magát.   

Az első találkozás a földönkívüliekkel 2038-ban következik be, de ezek csak mikrobák lesznek, nem intelligens lények. Egyértelműen baljós prófécia viszont, hogy 2022-ben kitör az első olyan háború, amelyet a klímaváltozás idéz elő.

A szerzők jóslatainak értékéből a felületesség mellett sokat levon például az, hogy az eredeti anyag címére kattintva csak egy hibaüzenetet látunk.

földönkívüli kutatás beszéd tudós robot
Kapcsolódó cikkek