Közélet

Ismét orosz hadihajók járőröznek Kelet-Afrika partjainál

Oroszország csendes óceáni flottájának hadihajói április végén ismét folytatják a kalózakciók leküzdését célzó tevékenységüket Kelet-Afrika partjai közelében - jelentette be Moszkvában az orosz haditengerészet szóvivője.

Az orosz haditengerészet parancsnoksága szoros figyelemmel követi a kialakult helyzetet, különösen a szomáliai tengerpart közelségében - közölte a tiszt a RIA Novosztyival.

A térségben folyamatosan végeznek majd járőrözést orosz rombolók, rakétahordozó egységek, valamint hadtápot szállító és egyéb hajók. A hírügynökség jelentése szerint Szomália partjai közelébe legalább 12 országból 20 hadihajó érkezik azért, hogy részt vegyen a kalózellenes hadműveletekben.

A Pantelejev admirális nevű romboló hajók ellen bevethető rakétákkal, 30 és 100 milliméteres ágyukkal van felszerelve, fedélzetéről Ka-27 Helix helikopterek indíthatóak.

A térségben április 9 óta nőtt meg ismét a feszültség, amikor a szomáliai kalózok eltérítették a 17 ezer tonnás Maersk Alabama amerikai felségjelű, dán tulajdonú, az ENSZ élelmiszerprogramja keretében segélyt szállító konténerhajót. A hajó kapitánya három nap múlva szabadult ki, miután amerikai katonák megrohamozták a hajót és lelőttek három túszejtőt.

A kalózok egy műholdas rádióüzenetben kijelentették: nem ők robbantották ki az erőszakot és – mint fogalmaztak – az amerikaiak és a franciák "megbánják, hogy elkezdték a gyilkolást". A túszejtő ezzel arra utalt, hogy állításuk szerint eddig csak váltságdíjat szedtek, de nem tettek kárt a túszok életében.

helikopter hadihajó romboló kalóz Orosz
Kapcsolódó cikkek