Közélet

Klímaváltozás ellen hűtsük a levegőt! - Washington megfontolja

A Fehér Házban fontolóra veszik azt a javaslatot, miszerint a levegő hűtésével lehetne felvenni a harcot a globális felmelegedés ellen. Az elnök tanácsadója szerint csak vészhelyzet esetén alkalmaznák a módszert, de nem engedhetik meg maguknak, hogy bármilyen javaslatot lesöpörjenek az asztalról.

John Holdren, a Fehér Ház új tudományos tanácsadója az AP-nek úgy nyilatkozott: a Föld felmelegedése olyan gyors ütemben zajlik, hogy egy ilyen, látszólag abszurd ötletet is fontolóra kell venni. A "geoengineering" néven ismert módszer szerint szennyező anyagokat juttatnának az atmoszféra felső részébe amelyek visszavernék a Nap sugarait. Holdren szerint ugyanakkor egy ilyen elképzelés csak az utolsó mentsvár lehet.

A tudós hangsúlyozta: a globális felmelegedés aggasztó sebességgel zajlik. A folyamat Holdren szerint olyan, mint egy fékek nélküli autóval száguldani a ködben egy szakadék felé. Mint mondta, hamarosan mérföldkövekhez érhetünk, ilyen lehet az a pillanat, amikor végleg eltűnik a jég az Északi-sarkról, aminek "elviselhetetlen következményei" lehetnek.

Holdren, (aki 1981-ben elnyert a MacArthur Foundation géniusz díját) a részecskék fellövése mellett "mesterséges fák" telepítését is el tudja képzelni, ezek nagyméretű tornyok lennének, amelyek magukba szívják és tárolják a széndioxidot.

A kutató – számos pályatársával együtt – attól tart, hogy a mindössze néhány fokos felmelegedés katasztrofális aszályokhoz és ezáltal élelmiszerhiányhoz vezethet. Azt, hogy az elképzelés egyre nagyobb teret nyer tudományos körökben, mutatja, hogy az amerikai tudományos akadémia következő klímaváltozás elleni műhelye első pontjaként tárgyalja a geoengineering. Az amerikai meteorológiai társaság pedig felhívja a figyelmet arra, hogy fontos a módszer lehetőségeinek mérlegelése, nehogy elhamarkodottan alkalmazzák.

globális felmelegedés szennyező légkör levegő klímaváltozás
Kapcsolódó cikkek