Közélet

Majtényi visszaadta a kitüntetést Szabó Máténak a "cigánybűnözéses" kijelentés miatt

Visszaküldte a múlt évben Szabó Mátétól kapott ombudsmani kitüntetését Majtényi László - tudta meg a RomNet. A volt adatvédelmi biztos, az Országos Rádió és Televízió Testület elnöke ezzel is kifejezte tiltakozását az állampolgári jogok biztosának "cigánybűnözéssel" kapcsolatban tett kijelentése miatt.

A RomNet információja szerint Majtényi László egyszerűen postára adta a Justitia Regnorum Fundamentum, azaz "Az igazság a birodalom alapja" nevű elismerést, és így juttatta el az állampolgári jogok biztosának.

Majtényi László tavaly június 27-én, első országgyűlési biztosok megválasztásának napján tartott ünnepségen vette át az adatvédelmi kitüntetést Szabó Mátétól. Az ünnepség napján már nem volt hivatalában Péterfalvi Attila adatvédelmi ombudsman, utódját pedig nem választotta meg az országgyűlés, így az állampolgári jogok biztos döntött az elismerésről és ő is adta át. Majtényi László volt ombudsman munkásságáról szólva az akkori ünnepségen Szabó Máté úgy fogalmazott, ő volt az, "aki kialakította a magyar adatvédelem alapvető kereteit".

Szabó Máté, az állampolgári jogok biztosa ugyanis több helyen is azt mondta: létezik a cigánybűnözés. Szabó Máté a felháborodásoknak engedve visszavonta kijelentését. Lemondani azonban csak akkor hajlandó posztjáról, ha az alkotmány által erre felhatalmazott szervek szólítják fel a távozásra.

Az esemény hátterét elolvashatja itt

Az Eötvös Károly Intézet azonban kiemelte: Szabó Máté csak az interjú címét vitatta, a szájából elhangzott mondatokat nem, és bár a rasszizmust elítélte, saját, ilyen tartalmú nyilatkozatait nem vonta vissza.

Majtényi szerint tehát továbbra is tiltakozik a kijelentés ellen, ezért a héten visszaküldte az ombudsmani kitüntetését.

Sólyom László köztársasági elnök csak megkésve reagált Szabó Máté kijelentésére. Napokkal az eset után közzétett álláspontjában kifejtette: szerinte a megütközést kiváltó megnyilvánulások veszélyeztetik az országgyűlési biztos intézményébe vetett bizalmat.

majtényi cigánybűnözés kitüntetés Szabó Máté ombudsman
Kapcsolódó cikkek