Szabó Máté

Parlament: alkotmánymódosítás 5.0, új ombudsmant választanak

Az Országgyűlés jövő héten ötödik alkalommal módosíthatja a 2012 januárjában hatályba lépett alaptörvényt, emellett - ezzel összefüggésben - dönthet a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete jegybankba olvasztásáról, valamint Székely László személyében megválaszthatja az új alapvető jogok biztosát. Kedden a tavalyi költségvetés zárszámadásáról kezdődhet vita.
2013.09.15 Olvasási idő:

Az Ab-hez fordult az ombudsman a médiatörvény miatt

Az alapvető jogok biztosa szerint ellentétes a jogállamiság követelményével, valamint sérti a tisztességes eljárás jogát, hogy a médiatörvény a médiahatóság eljárását akadályozó szervezetre kivetett bírságon túlmenően, ismételt jogsértés esetén kötelező jelleggel előírja a jogsértő vezető tisztségviselőjének bírságolását is. Szabó Máté ezért a médiatörvény e rendelkezésének megsemmisítését kérte az Alkotmánybíróságtól (Ab) - közölte az ombudsman hivatala.
2013.05.12 Olvasási idő:

A gyermekszegénység öröklődik

Ha egy kormány addig nem foglalkozna semmi mással, amíg egyetlen éhező gyermek is akad az országban, minden szimpátiánkat elnyerné. Vajon miért nem így működik a világ? Magyarországon minden második gyerek nélkülöz – ez derült ki az UNICEF hazai szervezete által készített legutóbbi jelentésből.
2013.05.11 Olvasási idő:

Új kutatócsoportok akadémiai támogatással

2013.05.10 Olvasási idő:

Adóbehajtás: az ombudsman közbelépne

Sérülhetnek annak a jogai, akiknél az adóhatóság hatósági átutalási megbízását a hitelintézet végrehajtó okirat nélkül teljesíti, írja a HVG.
2013.05.05 Olvasási idő:

Megsemmisítené az alaptörvény átmeneti rendelkezéseit az ombudsman

Fenntartja az alaptörvény átmeneti rendelkezéseinek megsemmisítésére irányuló indítványát Szabó Máté, az alapvető jogok biztosa, mert álláspontja szerint az alkotmány első, nyáron elfogadott módosítása nem adott választ minden kérdésre - közölte a biztos hivatala csütörtökön.
2012.09.27 Olvasási idő:

10 milliós tartozásért 2 milliós végrehajtási díj - Tiltakozik az ombudsman

Szabó Máté ombudsman szerint a végrehajtási eljárásban az ügy értékéhez viszonyítva aránytalanul magas lehet a hitelező jogi képviselőjének és az önálló bírósági végrehajtónak a díja, amelyet az adóssal fizettetnek ki.
2011.09.22 Olvasási idő:

Túl lassú a PSZÁF az ombudsman szerint

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) fogyasztóvédelmi eljárásai során több esetben jelentősen túllépte a jogszabályban előírt ügyintézési határidőt, amivel sérült a jogbiztonság követelménye és a tisztességes eljárással összefüggő jog - állapította meg Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa.
2011.03.02 Olvasási idő:

Nyugdíj: Az ombudsman szerint baj van a külföldi nyilatkozattétellel

Külföldön csak a jogszabályban meghatározott szűk körben, külképviselet hiányában pedig sehol sem lehet nyilatkozni a magánnyugdíjpénztári tagság fenntartásáról. Az ombudsman felhívta a jogalkotó figyelmét a törvényi rendelkezések kiegészítésének szükségességére.
2011.01.19 Olvasási idő:

Ombudsman: Nem kapunk nyugdíjat életünk végéig a pénztáraktól

A nyugdíjpénztárak a jelenlegi intézményi formában, a hatályos jogszabályok alapján nem képesek arra, hogy a pénztártagoknak életük végéig járadékot folyósítsanak – állapította meg Szabó Máté országgyűlési biztos a nyugdíjpénztárak átfogó vizsgálatában.
2010.11.18 Olvasási idő: