A közvélemény-kutatások szerint a többség azt gondolja: a jelenlegi helyzetben az előrehozott választások jelentik az igazi megoldást - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Stumpf István.

A Századvég Alapítvány elnöke hozzátette: ezt az utcáról nem lehet kikényszeríteni. Magyarország ebben az értelemben nem Ukrajna. Amit el lehet érni, az az, hogy egyre több parlamenti képviselő kezdi magát kényelmetlenül érezni.

A politológus szerint látszanak a törésvonalak az SZDSZ-en és az MSZP-n belül is. Stumpf István úgy látja, felesleges folytatni még egy évig "a vergődést és az ámokfutást". A Fidesz azért nem támogatja, hogy ezt az utcáról kényszerítsék ki, mert ragaszkodik ahhoz, hogy egy alkotmányos párt alkotmányos keretek közt, a parlamentben intézze el a konfliktusait.

Stumpf István nem tartja lefutottnak az új kormányról való szavazást, mivel még nem ismerjük az összetételét; valamint ahogy "cizellálódik" a Bajnai-program, nyilvánvalóvá fognak válni annak társadalmi következményei, és ezekkel azok a képviselőknek is szembe kell nézniük, akiknek meg kell ezt szavazniuk.