Közélet

Szabó Máté visszavonta a cigánybűnőzésre vonatkozó kijelentését

"Visszavonom mindazokat a kijelentéseket, amelyek arra engednek következtetni hogy etnicizálnám a bűnözést" - jelentette ki Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa péntek este az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

Közölte: nem voltak ilyen szándékai, "biztos rosszul fogalmaztam (...), elnézést kérek, ha bárkit ezzel megbántottam". Szabó Máté ugyanakkor azt mondta: csak akkor mond le, ha olyan szervezetek szólítják erre fel, amelyeket az alkotmány erre feljogosít. Hozzátette: együtt szeretne dolgozni a civil szervezetekkel - számol be a hirado.hu az MTI alapján.

"Nemrég beszélgettem egy cigány önkormányzati képviselővel és egy kriminológussal. Ebből a beszélgetésből kirajzolódott a kimondhatatlan: a ''cigánybűnözés'' profilja. Ez a megélhetési bűnözés sajátos fajtáit jelenti: a színesfémlopás és -gyűjtés, a megélhetési célú termény- és eszközeltulajdonítás a biciklitől az anyacsavarig" - mondta a FigyelőNetnek adott kifogásolt interjúban az általános ombudsman, hangsúlyozva, hogy "itt gyakori a kollektív elkövetés, egy kollektivista társadalmi, szinte törzsi csoportról van szó, szemben a magyar társadalom nagymértékű individualizáltságával".

"Én azt gondolom, hogy ez a fajta bűnözés nem tekinthető csupán adatvédelmi és kisebbségi kérdésnek, az államnak van egy bűnmegelőző funkciója, és van az erőszakszervezeteinek is. Na most, ha van egy bűnmegelőző funkciónk, amit felvállalunk, akkor, ha látjuk a bűnöző profilt, arra figyelmeztetni kell a lakosságot, és világosan nevén kell nevezni" - közölte az interjúban Szabó Máté.

Pénteken hét jogvédő szervezet tiltakozott Szabó Máté ombudsmannak a "cigánybűnözéssel" kapcsolatban tett kijelentése miatt; többen lemondásra is felszólították; a szakombudsmanok aggodalommal figyelik az állampolgári jogok biztosának megnyilvánulásait.

Kállai Ernő kisebbségi ombudsman az MTI-nek azt mondta: "aggodalomra ad okot, ha az emberi jogok védelmezője ilyen területre téved". A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szervezet közleményében arra hívta fel a figyelmet, az ombudsman megsértette az alkotmányt, és azt követelte Szabó Mátétól, vonja vissza a "cigánybűnözésről" szóló kijelentéseit. 

"A TASZ szerint elfogadhatatlan, hogy az emberi jogok védelmének egyik legfontosabb szereplője a romákra vonatkozóan ilyen kijelentéseket tegyen. Szabó Máté fenti nyilatkozatával megsértette a Magyar Köztársaság Alkotmányát, amikor a romák emberi méltóságát semmibe véve, kirekesztő és megalázó állításokat fogalmazott meg. Álláspontunk szerint, aki ilyeneket mond, nem alkalmas arra, hogy az Alkotmányban foglalt feladatait ellássa" - olvasható a közleményben.

Az Eötvös Károly Intézet közleményében úgy fogalmazott: amíg Szabó Máté tölti be a tisztséget, nincs általános ombudsman. A Magyar Helsinki Bizottság, a Roma Polgárjogi Alapítvány, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda, valamint az Európai Roma Jogok Központja (ERRC) és az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány közös közleményben tiltakozott az ombudsman kijelentés ellen, és úgy fogalmaztak: Szabó Máté a továbbiakban nem töltheti be hitelesen ezt a tisztséget.

"Ezek a kijelentések, amelyek arra mutatnak, hogy az országgyűlési biztos kapcsolatot feltételez az etnikai hovatartozás és a bűnözés között, nem egyeztethetők össze a Magyar Köztársaság Alkotmányában megfogalmazott diszkrimináció-tilalommal, kirekesztők és sértik a cigánysághoz tartozók méltóságát" - írják a jogvédő szervezetek.

cigánybűnözés Szabó Máté ombudsman nyilatkozat TASZ
Kapcsolódó cikkek