Közélet

Újabb ingatlanpanama? Most a XIII. kerületben gyanakodnak

Az SZDSZ XIII. kerületi elnöke pénteki sajtótájékoztatóján kifejtette: méltánytalanul alacsony áron írták ki eladásra Újlipótváros utolsó nagy beépíthető ingatlanát

A helyszínen, a Kárpát és az Ipoly utca sarkán tartott tájékoztatóján Szabadai Viktor elmondta: ha az ingatlant a négyzetméterenkénti 115 ezer forintos kikiáltási áron adnák el, a kerület jelentős érdeksérelmet szenvedne - írja a Távirati Iroda alapján a bama.hu.

Szabadaiék kezdeményezik a kerületi önkormányzati testület rendkívüli ülésének összehívását, hogy újragondolják, hogyan akarják értékesíteni a mintegy 2 900 négyzetméternyi területet: "egy lerobbant épületet és környezetét".

Jó üzlet, vagy nem?

"Igazságügyi szakértő igénybevételével alakította ki az önkormányzat a XIII. kerületi Ipoly utcában található ingatlan árát" - reagált még a helyszínen a szocialista Magos Péter, aki a körzet egyéni önkormányzati képviselője. Magos elmondta: a XIII. kerületi önkormányzat nagy többséggel fogadta el az Ipoly utcai terület szabályozási tervét, amely komplex elképzelés, ugyanis a megépíthető épület mellé a pályázót kötelezik egy mélygarázs megépítésére és zöld terület kialakítására.

A liberálisok tájékoztatóján Merker Dávid, a XIII. kerületi képviselő-testület SZDSZ-es frakcióvezető-helyettese elmondta: az elfogadott szabályozási terv szerint az említett területen egy 25 méter magas épületet lehet emelni. Az épület aljában négyzetméterenkénti 400 ezer forintos áron az önkormányzat vállalja (az árverési kiírás szerint), hogy visszavásárol egy orvosi rendelőt 160 millió forintért - tette hozzá. Véleménye szerint a kerület nem jár jól ezzel az ügylettel.

"Senkiről nem feltételezzük, hogy tudatosan szeretné a kerület vagyonát így eltékozolni" - fogalmazott; ugyanakkor azt kérik, hogy a rendkívüli ülésen a testület semmisítse meg a korábban alkotott rendeletet, és kezdjék elölről a tervezést.

"Azt szeretnénk, ha egy olyan kikiáltási árról indulna a verseny, hogy ha az a furcsa helyzet adódna megint, hogy csak egyetlen versenyző van (...), akkor is méltó árat kapjon a kerület" - közölték a liberális politikusok hozzáfűzve, hogy az önkormányzat legutóbb 300 ezer forintos négyzetméterenkénti áron kötött szerződést egy Váci úti ingatlanra.

Demszky-re mutogatnak

Magos Péter saját közlésében kiemelte: a pályázat nyílt, és árverés keretében bonyolítják le, tehát bárki elindulhat. A kikiáltási ár nettó 330 millió forint. Szerinte a 115 ezer forintos négyzetméterenkénti ár közel duplája annak, amelyért Demszky Gábor főpolgármester értékesített néhány hónapja egy, a szóban forgó területtől 700 méterre lévő fővárosi telket.

Az MSZP-s képviselő kifejtette, hogy az Újlipótvárosban tervezett fejlesztések ellen nem először tiltakozik a Fidesz, és most az SZDSZ képviselőcsoportja. "A már tervezés alatt álló Újlipótvárosi Közösségi Ház megépítése ellen is tiltakoztak. Akkor állítólag több ezer aláírást gyűjtöttek, amelyet azóta sem látott senki" - közölte.

SZDSZ MSZP XIII. kerület szabadai viktor kárpát önkormányzat ingatlan Demszky Gábor magos péter ipoly
Kapcsolódó cikkek