Közélet

Adófizetők pénzéből fizették a könyvelőket - Újabb politikusi botrány Nagy-Britanniában

Alistair Darling pénzügyminiszter is a brit kabinet azon kilenc tagja között szerepel, akik 11 ezer fontot igényeltek adózók pénzéből azért, hogy saját könyvelőjük tanácsadásáért fizessenek - jelenti a BBC a Daily Telegraphra hivatkozva.

A brit lap szerint Jacqui Smith, Hazel Blears, David Miliband, James Purnell, Douglas Alexander, Geoff Hoon és Hilary Benn igényelt adóvisszatérítést ilyen címen.

A legtöbb ember úgy véli, hogy ez nem jogos üzleti költség. A kilencedik minisztert a lap nem nevezte meg. A BBC idézte Matthew Elliottot, a brit Adófizetők Szövetségének illetékesét, aki szerint az újabb leleplezések "teljesen tarthatatlanná" teszik a pénzügyminiszter helyzetét.

Szerinte Nagy-Britannia-szerte a vállalatok ezrei vetik fel, hogy ők miért nem igényelhetnek hasonló könyvelői tanácsadásért költségtérítést. "Ön nem alkalmazhat kétféle mércét" - üzente a pénzügyminiszternek.

A brit parlament elnöke éppen a múlt héten jelentette be, hogy június 21-i hatállyal lemond elnöki tisztéről, amiért neki is köze volt a képviselői költségtérítésekkel kapcsolatos botrányhoz.

tanácsadás adófizetők Nagy-Britannia könyvelők
Kapcsolódó cikkek