Közélet

Gyanúsított lesz Szilvásy György?

A Magyar Nemzet információi szerint a volt titokminisztert az UD Zrt. állítólagos lehallgatási botránya miatt gyanúsítottként idéznék be.

Gyanúsítotti idézést kézbesítettek Szilvásy György volt titokminiszternek a napokban az UD Zrt. ügyével összefüggésben – értesült a Magyar Nemzet. Információik szerint a gyanúsítotti kihallgatásra még a héten sor kerülhet a Központi Nyomozó Főügyészségen (KNYF). Szilvásy, aki jelenleg a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. humánpolitikai és koordinációs főigazgatójaként dolgozik, nem kívánt nyilatkozni az ügyben.

Száraz Gábor, a vagyonkezelő szóvivője pedig azt közölte: ő csak a társaság ügyeiben adhat tájékoztatást, Szilvásy György személyét érintő témában nem. Fazekas Géza, a KNYF szóvivője nem kívánta kommentálni a Magyar Nemzet értesüléseit. Mint fogalmazott: jövőbeni nyomozati cselekményekről nem adhat felvilágosítást.

Szilvásy meggyanúsítása azzal a feljelentéssel állhat összefüggésben, amelyet az UD Zrt. tett még tavaly szeptemberben a cég egyik vezetője és Csányi Sándor OTP-vezér közötti lehallgatott telefonbeszélgetés jogsértő kiszivárogtatása miatt. A beszélgetésben az MDF elnökére, Dávid Ibolyára terhelő adatok esetleges felderítéséről beszélgettek a felek. Azonban a felvétel nem utal semmilyen konkrét bűncselekményre, így azt a hatóságok nem őrizhették volna meg.

Ismeretes, a hangfelvételt egyenesen Dávid Ibolyához továbbították, aki azt felhasználva viszszalépésre kényszerítette a párt elnöki posztjára aspiráló riválisát, Almásy Kornélt. A tavaly ősszel kipattant UD-ügyet Szilvásy György hatalmas belpolitikai botrányként igyekezett tálalni. A Gyurcsány-kormány titokminisztere azt próbálta elhitetni az emberekkel, hogy az UD Zrt. nevű vagyonvédelmi cég valójában egy Fidesz közeli árnyék-titkosszolgálat.

A „hálózat” Szilvásy György vádjai szerint megtámadta az elektronikus kormányzati gerinchálózathoz tartozó szervezetek informatikai rendszereit, sőt olyan hírek is nyilvánosságra kerültek, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) számítógépeire kémszoftvereket telepítettek.

titokminiszter MSZP-ügyek ud zrt szilvássy györgy Fidesz-ügyek
Kapcsolódó cikkek