Közélet

Morvai elmagyarázza, „miért fél az SZDSZ a Jobbiktól”

Az SZDSZ azért fél annyira a Jobbiktól, mert ez az egyetlen párt, amelynek lehetősége van leváltani a liberálisokat, mint harmadik politikai erőt - írta Morvai Krisztina, a Jobbik Európai Parlamenti (EP) listavezetője a Gusztos Péternek címzett válaszlevelében, amelyet csütörtökön ismertetett budapesti sajtótájékoztatóján.

 "A Jobbik az SZDSZ végtelen pimaszsága ellen fellépő egyetlen magyar párt, amelynek jelenleg esélye van bekerülni az Európai Parlamentbe, majd pedig az Országgyűlésbe, nagy valószínűséggel leváltva önöket, mint harmadik erőt. Ezért félnek önök annyira a Jobbiktól" - olvasható Morvai Krisztina nyílt levelében.

Az SZDSZ frakcióvezető-helyettese hétfőn levélben kérte Morvai Krisztinát, hogy magyarázza meg több kijelentését, és adjon választ több kérdésére. Mint Gusztos Péter akkor jelezte, választ vár Morvai Krisztinától például arra, mit ért a Jobbik EP-listavezetője az alatt, hogy Magyarország a magyaroké, kiket ért "Magunkfajták és "Magunkfajták" alatt, vagy mit ért például az alatt, hogy meg kell akadályozni Magyarország további gyarmatosítását - számol be a bama.hu az MTI alapján.

Morvai Krisztina úgy válaszolt: "a magyar termőföld, a páratlan magyar vízkészlet, az energiaforrásaink, a magyar nemzet páratlan kincsei, s persze a magyar piac (...) normális körülmények között (...) nem külföldi, hanem magyar kézben lenne. Ez a célunk, ezért valljuk, hogy Magyarország a magyaroké."

A "Magukfajták" - mint a sajtótájékoztatón bemutatott válaszlevélben olvasható - azok, akik nem szeretik igazán Magyarországot. Nem azonosulnak a magyarság sorsával, nem az ember, hanem a profit és a hatalom van gondolkodásuk középpontjában. "Ők hihetetlenül sznobok, és elképesztően nagy önbizalmuk van. Erős kapcsolati tőkéjük van, és lenézik azokat, akik nem tartoznak ezekhez a bennfentes körökhöz". A "Magunkfajták" azok, akiknek az érdekei eddig teljességgel háttérbe szorultak - írta.

Gusztos Péternek a gyarmatosítás fogalmának értelmezését kérő kérdésére Morvai Krisztina úgy fogalmazott, "a magyar gazdaság szándékos tönkretétele és külföldi kézre játszása következtében és ettől függetlenül is folyamatosan veszik fel nemzetközi szervezetektől, külföldi bankoktól a kölcsönöket, akik ezért cserébe jogot formálnak arra, hogy Magyarországot gyarmattartóként irányítsák". A Jobbik ez ellen kíván fellépni - jelentette ki.

Arra a kérdésre, hogy egyetért-e a kuruc.info internetes újság szellemiségével, a "liberálisoktól tanulva", úgy válaszolt: ha valami nem tetszik neki, azt átugorja, ha valami érdekli, azt elolvassa. Ugyancsak Gusztos Péter kérdésére válaszul az írta, hogy szerinte nem ízléses Adolf Hitler-verssel köszönteni Anyák napját.

Gusztos Péter csütörtökön közölte, hogy feljelentést tesz a Legfőbb Ügyészségen Morvai Krisztina levele miatt, amelyben arra szólította fel a Jobbik híveit, hogy ha valamelyikük SZDSZ-es politikussal vagy a liberálisok szimpatizánsaival találkozik, akkor fejezze ki, "hogy az SZDSZ-t megveti, és a közéletből való eltűnését követeli".

A szabad demokrata politikus ezzel kapcsolatban is kérdést intézett hétfői levelében, amelyre Morvai Krisztina azt a választ adta: "lehet, hogy önök nem érzik azt a haragot és megvetést, amit az egész Magyarország érez önökkel szemben. Ezért javasoltam, hogy a magyar emberek megalázó meghunyászkodás helyett végre fejezzék ki önök felé megvetésüket, hogy önök tisztában lehessenek helyzetükkel". Büntetőjogászként - mint a válaszlevélben olvasható - természetesen senkit nem biztat jogellenes cselekedetekre, hiszen szerinte a jogszabályok keretei között is van bőséges lehetőség arra, hogy a "tönkretett magyar emberek" kinyilvánítsák véleményüket.

SZDSZ Jobbik Morvai Krisztina Gusztos Péter
Kapcsolódó cikkek