Közélet

Tatárszentgyörgy: a civil jogvédők mindenben hibát találtak

A rendőrök kiérkezésétől a fegyelmi vizsgálatokig szinte nincs olyan mozzanata a februári tatárszentgyörgyi kettős gyilkosság kezelésének, amiben ne találtak volna kivetnivalót a civil jogvédők.

A mentősök majdnem kétórányi késéssel érkeztek, a tűzoltók félretájékoztattak, a rendőrök meg nem vették észre a nyomokat - egyebek közt ezt állapította meg "árnyékjelentésében" az a három civil jogvédő szervezet, amely a helyszínt bejárva, szemtanúkkal, családtagokkal beszélgetve, illetve a rendelkezésre álló hivatalos dokumentumok és sajtóinformációk alapján elemezte a tatárszentgyörgyi tragédia körülményeit, a hatóságok munkáját - írja a Népszabadság.

A Társaság a Szabadságjogokért, az Európai Roma Jogok Központja, valamint a Nemzeti Etnikai és Kisebbségi Jogvédő Iroda által készített jelentés aggasztónak nevezi, ahogyan a hatóságok a helyszínen eljártak (például, hogy nem zárták le a helyszínt időben), ahogyan sajtónyilatkozataikban kezelték az ügyet (bagatellizálták a történteket), valamint, hogy a lakosságot máig nem tájékoztatták érdemben a megindított fegyelmi eljárások eredményéről.

A jelentés felhívja a figyelmet arra is: két hónap elteltével ma sem tudni, mi okozta a tüzet, hogy az elrendelt fegyelmi vizsgálatnak mi lett az eredménye. A mentőszolgálattól pedig arra is választ várnak, miért nem ellenőrizték megfelelően az elhunytak sérüléseit, és miért nem volt mentőorvos az autókban.

Népszabadság-->

rendőrség Tatárszentgyörgy Társaság a Szabadságjogokért mentő
Kapcsolódó cikkek