Közélet

Turi-Kovács: Egymilliárd forint "teljességgel elégtelen"

Turi-Kovács Béla, a Fidesz országgyűlési képviselője "Mit kíván tenni a kormány a hazai baromfitartó ágazat összeomlásának megakadályozásáért" címmel Bajnai Gordon miniszterelnökhöz interpellációt hétfőn a Parlamentben.

Turi-Kovács kifejtette, hogy az EU-ban évente mintegy 170 ezer ember betegszik meg szalmonellafertőzés következtében, ezért Brüsszel 2007-től a tenyésztyúkok, 2008-tól az árutojók, 2009-től a brojlercsirkék, 2010-től pedig a pulykaállományok szalmonella-mentesítését rendelte el. Az EU 2160/2003/EK rendelete alapján 2010 végétől csak olyan friss baromfihús forgalmazható, amelyikben semmilyen szalmonellafertőzés nem mutatható ki; nincs tolerancia.

A fideszes képviselő szerint önmagában ez a hazai baromfitartó-ágazat teljes összeomlásával fenyeget. Rámutatott továbbá, hogy a baromfitartókat az elmúlt években számos súlyos csapás érte, természeti csapások éppen úgy, mint a hazai felvásárlás lelkiismeretlensége. A libatartók erről nyilván sokat el tudnak mondani - idézi Turi-Kovácsot a fidesz.hu.

A képviselő elmondása szerint a hazai agrártárca az elmúlt fél évtizedben semmilyen hatékony lépést nem tett a baromfitartók védelmére, ezért a baromfitartók minden bizalmukat elveszítették az agrártárca irányában. "A magyar baromfiágazat, az ágazatban dolgozók, azok sok ezernyi családja csak akkor maradhat meg, ha az elkövetkezendő években több tízmilliárd forintos segítséghez jut" - mondta. Szerinte az az egymilliárd forint, amit a tárca az ágazati problémák megszüntetésére tud adni teljességgel elégtelen.

Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára viszontválaszában kifejtette: nekünk sikerült egyedül kiegészítő támogatást elfogadtatni az ágazat tekintetében. A szalmonella elleni védekezéshez a kormányzat 2008-ban biztosította a pénzügyi eszközöket, és a támogatások továbbra is igényelhetők. Gőgös elmondása szerint a 2008-as évre szóló támogatások összegét a termelők nem is vették teljesen igénybe, és a kormány jóval többet költött az ágazatra, ezért az fenntartható és működtethető.

Turi-Kovács nem, az Országgyűlés elfogadta az államtitkár válaszát.

turi-kovács béla Bajnai liba Gőgös Zoltán EU baromfi Fidesz Brüsszel 2160/2003/EK libatartó
Kapcsolódó cikkek