Közélet

70 százaléknyi magyar szélsőségesről ír egy bécsi lap

Magyarország lehet a 21. század első fasiszta állama, legalábbis a német nyelvű lapok egy része által sugallt kép szerint – a Heti Válasz ezzel címmel közöl összeállítást egyes német nyelvű újságok Magyarországgal kapcsolatos cikkeit bemutatva.

Gregor Mayer a bécsi Profilban hetven százalék szélsőségesről beszél: a hosszú ideig Belgrádban élő, de magyarul is tudó újságíró ugyanis a „jobboldali populista" Fidesz és a „szélsőjobboldali" Jobbik eredményét egyszerűen együtt kezeli. A cikk a radikalizálódást az öszödi beszédre vezeti vissza, amelyet igen sajátságosan mutat be: szerinte ez az a beszéd, amiben Gyurcsány azt kérte hallgatóságától, hogy fejezzék be a hazudozást.

A müncheni Süddeutsche Zeitung szerint Orbánra jobban oda kéne figyelni Európában, mert ténykedése - főleg a határon túli magyarok ügyében - felszítja a kelet-európai ellenségeskedést. Frank egyébként neonáci pártnak nevezi a Jobbikot.

A Junge Welt „katasztrófáról" és a „militáns fasiszta" Jobbikról cikkezett, amelynek sikerét Slota, Tudor és a bolgár cigányellenes Ataka-párt eredményeivel állítja párhuzamba.

A bécsi Standard egyik fórumozója az ott is olvasható sok baljósló hír kapcsán lakonikusan állapítja meg, hogy Magyarország lehet, szerinte, a 21. század első fasiszta állama. A többi hozzászóló viszont, valamennyi német újság fórumán, kevéssé a Jobbikot, mint inkább a német tudósítók elfogultságát szidja.

német Slota jobik fasiszta
Kapcsolódó cikkek