Közélet

Ki legyen a kormányfő? - Bajnai és Morvai fej fej mellett!

Ha Magyarországon közvetlenül választanák a miniszterelnököt, minden bizonnyal Orbán Viktor lenne a győztes – ez derül ki a Nézőpont Intézet EP-választás után készült expressz-kutatásából.

Arra a kérdésre, hogy „Ha Ön dönthetne arról, hogy ki legyen Magyarország miniszterelnöke, kit választana?” a megkérdezettek 38 százaléka nevezte meg a volt miniszterelnököt – olvasható a Nézőpont Intézet honlapján.

Figyelemreméltó, hogy az Orbánt elutasítók táborában nem Bajnai a legkedveltebb jelölt, hanem Bokros Lajos. Az egykori pénzügyminisztert a válaszolók 18 százaléka bízná meg az ország irányításával, míg az MSZP által támogatott Bajnai Gordont csak 8 százalék választaná.

Elgondolkoztató, hogy a jelenlegi miniszterelnököt épp annyian szeretnék miniszterelnöknek, mint a Jobbik EP-képviselőjét, Morvai Krisztinát.

A kormányfő alacsony társadalmi támogatottsága ellenére csak a megkérdezettek 8 százaléka gondolja azt, hogy Bajnai Gordon távozni fog hivatalából, de 57 százalékuk szeretné ezt.

A társadalmi igény és a politikai realitás közti különbség valószínűleg feszültséget okoz a választókban, ez is magyarázata lehet a Jobbik vasárnapi eredményeinek.

A Nézőpont Intézet felmérése június 8-án, hétfőn készült, országos, reprezentatív mintán, 500 fő telefonos megkérdezésével.

Bajnai miniszterelnök Morvai nézőpont intézet
Kapcsolódó cikkek