BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Répássy: több képviselőt is megkeresett egy legfelsőbb bírósági bíró

Répássy Róbert lapunknak nem kívánta sem cáfolni, sem megerősíteni azt a sajtóértesülést, mely szerint Lomnici Zoltán megkereste volna a Fidesz – és az MSZP – képviselőit, hogy lebeszélje őket arról, hogy Baka András főbíróvá válasszák.

Répássy Róbert, a Fidesz frakcióigazgatója lapunknak se nem cáfolni, se nem megerősíteni nem kívánta az Index értesüléseit, mindössze arra utalt, amit az országgyűlés alkotmányügyi bizottságában mondott. A hírportál azt írta, hogy a Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság egykori vezetője azzal keresett fel fideszes és MSZP-s képviselőket, hogy ne szavazzák meg főbírának a Sólyom László által már harmadszor jelölt Baka Andrást.

A Fidesz frakcióigazgatója Baka június 15-i meghallgatásán azt közölte, hogy tudomása szerint több képviselőt is megkeresett egy legfelsőbb bírósági bíró. A volt bírósági vezető azt közölte, a szocialisták egy évvel ezelőtti elutasító álláspontjukat azért változtatták meg Baka Andrással kapcsolatban, mert helyettesének választ egy olyan személyt, aki már korábban is pályázott az LB elnöki posztjára. Lapunk információi szerint a ez a személy, a Fidesz által hét éve elutasított Zanathy volt. Lomnici cáfolta, hogy Répássy a bizottsági ülésen őt írta volna körül hírforrásként. Lomnici egyébként lapunknak cáfolta az Index vádjait.

Baka a Fidesz-frakció előtt megválasztásának délelőttjén, június 22-én közölte, hogy helyettesét pályázati úton akarja kijelölni. Értesüléseink szerint Baka, és Kumin Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetője is cáfolta a Fidesznek azokat a híreszteléseket, amelyek szerint az MSZP paktumot kötött volna Sólyom Lászlóval, hogy Baka akkor lehet főbíró, ha Zanathy lesz a főbíróhelyettes. A tatai sortűz megítélésében is a frakció többségének megnyugtató szakmai választ adott az államfő jelöltje.

A legnagyobb ellenzéki párt korábban azt sérelmezte: Bakának szerepe lehetett abban, hogy a strasbourgi emberjogi bíróság felmentette a tűzparancsot kiadó Korbely Jánost az 1956-os tatai sortűz ügyében, melynek három halálos áldozata volt. Baka szerint ugyanis Korbelyt nem lehetett elítélni az ügyben, az LB azonban februárban helyt adott a magyar bíróság elmarasztalásának, mely öt év letöltendő szabadságvesztésre ítélte a nyugdíjas alezredest.

Az is szóba került, hogy a Fidesz által hangoztatott „elszámoltatásról” mi a véleménye. Baka azt mondta a fideszes képviselőknek, hogy jogilag alátámasztott ügyekben az igazságszolgáltatás gyorsan, és hatékonyan fog eljárni. A Fidesz ezek után támogatta, és megválasztotta a jelöltet.

„Képviselőcsoportunkat senki sem kereste fel, hogy Baka András megválasztása ellen érveljen” – mondta lapunknak Göndör István, az MSZP-frakcióvezető-helyettese.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.