Közélet

Simor pénze nem veszett el... csak Ciprusra került

A Magyar Nemzet és a Heti Világgazdaság cikke után a jegybank sajtóosztálya elismerte, hogy a korábban 2000 milliárd forintos megszorításokat sürgető Simor András a külföldi vagyonkezelő által kezelt megtakarításait nem a magyarországi, hanem a kedvezőbb adózású ciprusi cégében helyezte el.

"A Simor András által 2007-ben, 2008-ban és 2009-ben benyújtott vagyonbevallások közötti számszaki különbözet túlnyomó része abból adódik, hogy Simor András korábbi, külföldi vagyonkezelő által kezelt megtakarításait a 100%-os tulajdonában lévő Trevisol Management Services Ltd. társaságba helyezte át." - olvasható a Magyar Nemzeti Bank szerkesztőségünkbe is eljuttatott közleményében.

Az MNB közleménye egyfajta válasz arra, hogy a Fidesz vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményez Simor ellen, illetve hogy a sokan keresik a választ: hová tűnt a jegybankelnök vagyonnyilatkozatából nagyjából 850 millió forint. Mivel Simor vagyonnyilatkozataiban nem változott az ingatlanok és ingóságok összetétele, gyanítani lehetett, hogy a céges érdekeltségei környékén lehet rábukkanni a korábban befektetési alapokban és banki számlakövetelésekben fialt pénzére. Ezek közül azonban a Simor Pénzügyi Kft. már nincs az MNB elnökének tulajdonában - írja a Népszabadság Online.

Simor András, illetve az MNB az eddigi megkeresésekre rendre azt válaszolta, hogy a jegybankelnököt a vagyonnyilatkozatban kötelezően feltüntetendő adatokon túlmenően a vagyonával, annak felhasználásával kapcsolatosan további tájékoztatási kötelezettség nem terheli.

A magyarázkodó közleményt azután adták ki, hogy több sajtóorgánum összehasonlította a jegybankelnök különböző vagyonnyilatkozatait, és megállapították, hogy 2006 és 2007 között 800 millió forintnak nyoma veszett.

2006-ban Simor András - a Deloitte vezéreként - 923 milliós megtakarítással rendelkezett, ami 2007-re 67 millióra, 2008-ra pedig 80 millióra apadt. A több mint 800 millió forint mozgását Simor András nem tüntette fel vagyonnyilatkozataiban, amire egyébként a törvény szerint nem is lett volna köteles - írja a Hír Tv online kiadása.

Ciprus Simor András offshore-cég
Kapcsolódó cikkek