Közélet

Tőkés: Ha jól szerepel a Fidesz az autonómia kérdése is előkerülhet

Mi magyarok betartjuk a játékszabályokat, a románok és a szlovákok viszont hamis lapokkal játszanak – mondta Tőkés László EP- képviselő református püspök a Heti Válaszban.

Tőkés szerint tizennyolc éve változatlan, bújtatott formában tart a pánromán, pánortodox magyartalanító politika, mely oda vezetett, hogy az erdélyi kisebbség aránya a kezdeti 45-ről 20 százalékra zuhant.

A moldvaiak betelepítése, a román ortodox egyház gyarmatosító politikája, a magyar oktatási rendszer tönkretétele, a köztisztviselői kar elsorvasztása ezt a politikát szolgálja. Szerinte a magyarokat etnikai részarányuknál fogva alanyi jogon illeti meg a tisztségek egy része, az autonómia pedig éppen ezt a célt szolgálja: a törvényben rögzítené ezeket az arányokat.

Tőkés László úgy véli: nem közömbös, hogy az Európai Parlament néppárti frakciójában hány magyar foglal helyet. Minél jobban szerepel a Fidesz, annál nagyobb esélyük van, hogy a néppárti frakcióban több magyar legyen, mint ahány román. „Ha így lesz, az autonómia kérdését is napirendre tűzhetjük, s akkor a román néppártiak nem léphetnek fel olyan arrogáns, cinikus módon, mint amikor 2007-ben megakadályozták, hogy a frakció tagja legyek” – mondta.

Erdély Szlovák EP autonómia román Tőkés
Kapcsolódó cikkek