Közélet

Bajnaiék 100 napja: eddig mit valósítottak meg? Nézőpont elemzés

Száz nap elteltével a Bajnai-kormány az általa vállalt intézkedések 39 százalékát valósította meg.

Legsikeresebben az egyensúlyteremtés (71 százalék), míg leggyengébben a ösztönzésének területén (24 százalék) teljesített a kormány. A rövid távú válságkezelő intézkedések 56, míg a bizalomerősítésért tett ígéretek 40 százalékát hajtotta végre.

A Nézőpont intézet elemzésében, egyéves cselekvési terv időarányos teljesülését vizsgálták annak négy fejezetében foglalt 135 ígéret alapján. A kormányprogramba foglalt 135 konkrét ígéret teljesítéséért egyenként 2 pontot, az őszi törvényalkotási programban való szerepeltetéséért pedig 1-1 pontot adtak.

Amennyiben adott kérdés egyáltalán nem került napirendre, és az őszi tervek között sem szerepel, a témában 0 pontot kapott a kabinet (szintén értékelhetetlen azon ígéretek teljesülése, melyekről nem áll rendelkezésre nyilvános adat).

A kabinet tevékenységére kezdetektől rányomta bélyegét az átmeneti jelleg. Bár a kormány számos új jogszabályt és törvénymódosítást könyvelhetett el sikereként, ezek többségét politikai és szakmai vita övezi, hatásuk pedig legkorábban 2010-ben jelentkezhet.

Az előrehozott választás esélye az elmúlt 100 napban csökkent, de nem a kormány tevékenységének eredményeként, hanem a kabinetet támogató pártok gyenge EP-választási eredménye miatt.

Bajnai Gordon elődjénél nyíltabb válságkommunikációt folytatott, de nem tudta meghaladni Gyurcsány Ferenc alacsony támogatottságát, az MSZP népszerűsége pedig egyszámjegyűre csökkent.

Bár a kabinet az aktív törvény-alkotás folytatását ígéri, az őszi ülésszak 34 pontos programjában csak 9 válságkezeléshez kapcsolódó intézkedés szerepel. Valószínűsíthető, hogy hivatali idejének első 100 napja a Bajnai-kormány legaktívabb periódusa volt, ez különösen szükségessé teszi eredményeinek mérlegét.

100 nap Bajnai intézkedés Nézőpont kabinet
Kapcsolódó cikkek