Közélet

Jövő héten kiderül, mikor dönt az MSZP az ovb kiegészítéséről

Az MSZP választmányának vezetősége jövő héten konzultál a testület tagjaival arról, hogy mikor egészítsék ki a párt országos választási bizottságát (ovb) - mondta Simon Gábor választmányi elnök az MTI érdeklődésére vasárnap.

A választmány tagjainak véleményét elektronikus úton kérik ki, hogy júliusban vagy augusztusban döntsenek az ovb  kiegészítéséről - közölte a politikus.

A választmány elnöke megjegyezte, szombaton, a választmány ülése  után már tartottak egy konzultációt a lehetséges időpontról - írja a baon.hu az MTI alapján.

Simon Gábor elmondta, hogy az alapszabály szerint az ovb  kiegészítéséről az országos elnökség javaslatára dönt a választmány.

Az MSZP szombati kongresszusa - az előzetes tervek ellenére -  nem egészítette ki a választási időszakban a párt ideiglenes  politikai kormányaként működő ovb-t, mivel nem volt hozzá  alapszabályi felhatalmazása.

A párt szombaton elfogadott kongresszusi állásfoglalása szerint  "a hatékony koordináció, a párton belüli együttműködés  kiszélesítése, a különböző társadalmi csoportok és generációk  megszólítása, az új szereplők bevonása érdekében" szükséges az MSZP  országos választási bizottságának kiegészítése.



Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke a szombati kongresszuson azt  javasolta, hogy az ovb-t egészítsék ki Botka László szegedi  polgármesterrel, Ficsor Ádám titokminiszterrel, Molnár Csaba  kancelláriaminiszterrel, Burány Sándor budapesti pártelnökkel és  Boldvai László, Nógrád megyei pártelnökkel.

Az alapszabály szerint az MSZP országos választási  bizottságának tagja a pártelnök, az MSZP miniszterelnök-jelöltje, a  párt elnökhelyettesei, alelnökei, a választmány elnöke, a parlamenti  frakció vezetője, a pénztárnok, a pártigazgató és a kampányfőnök,  további tagjait az országos elnökség javaslata alapján a választmány  választja meg.

Az ovb kiegészítése része annak a politikai menetrendnek,  amelyet az MSZP kongresszusa szombaton jóváhagyott. Ez alapján a  jövő évi költségvetés parlamenti elfogadása után, november végén,  december elején újabb kongresszust tartanak, amely elfogadja az MSZP  választási programját, dönt a miniszterelnök-jelöltről, illetve  országos listát állít, valamint alapszabály-módosítás után - rövid  időn belül - dönt az új elnökségről. 

A politikai menetrend szerint a költségvetés elfogadása után az  ovb azon tagjai, akik fontos napi szervezési feladatokat vállalnak,  megválnak kormányzati funkciójuktól.

A kongresszusi állásfoglalás szerint amennyiben új tagokat  választanak az országos elnökségbe, az ovb velük kibővül, de régi  tagjai is tovább dolgoznak.

választmány kongresszus ovb MSZP
Kapcsolódó cikkek