Közélet

Kóka és Demszky embere között dől el a harc az SZDSZ-ért?

Badacsonyi Szabolcs, Gulyás József, Retkes Attila és Weinek Leonárd - ez a négy SZDSZ-es politikus kapta meg a kellő számú jelölést ahhoz, hogy elindulhasson az elnöki posztért, közülük azonban Gulyás József nem vállalta a jelölést.

Miután Fodor Gábor a június 7-i európai parlamenti választások eredményének nyilvánosságra kerülését követően lemondott az SZDSZ pártelnöki posztjáról, az országos tanács úgy határozott, hogy július 12-én vasárnap kell megtartani a tisztújítást - írta a beol.hu az MTI cikke alapján.

Ahhoz, hogy valaki elnökjelöltté válhasson, legalább négy választmány vagy kilenc csoport támogatására volt szüksége, ezt a pártból négy politikus szerezte meg: Badacsonyi Szabolcs, Gulyás József, Retkes Attila és Weinek Leonárd.

A Kóka János emberének tartott és a Komárom és Somogy megyei választmány által biztosan támogatott Badacsonyi Szabolcs a jelenlegi állás szerint vállalja a megmérettetést, ahogy a Demszky Gábor köreibe tartozó Retkes Attila is. Utóbbit nem csak a budapesti, de a zalai, a hevesi, a győr-moson-soproni és a baranyai választmány, valamint körülbelül húsz helyi csoport is biztosan támogatja. „Elnökké választásom esetén az SZDSZ ellenzéki pártként politizálna, nem támogatná tovább a Bajnai-kormányt, mivel az nem szakértői, hanem szocialista kormány” – hangoztatta hétfőn Retkes.

Badacsonyi ezzel szemben arra a kérdésre, hogy milyen viszonyt képzel el elnökként a Bajnai-kormánnyal, úgy felelt: mindenféle olyan intézkedést "kutya kötelességük" támogatni, amely azt szolgálja, hogy az ország mihamarabb, hosszú távú fejlődést biztosítva túljusson a válságon.

A Zugló polgármestereként ismert Weinek Leonárd szintén a jelöltek között van, de sokak szerint végül mégsem indul majd az elnöki székért. Szerinte az SZDSZ elnöki posztja csak a formális része a dolognak, most ugyanis a liberális politikai közösség reneszánsza a tét.

Gulyás József nem látja a lehetőségét, hogy meg lehessen teremteni a belső kiegyezést a legfontosabb politikai, tartalmi, vagy akár személyi kérdésekben. Szerinte az elmúlt hónapok bebizonyították: a párt vezetése nem folytathat a frakció többségének szándékaitól független, önálló liberális politikát.

"Egy hónappal az EP-választás után még mindig hiányzik a szükséges alázat és elszánás hibáink feldolgozására” – fogalmazott. A párton belüli ellentéteket jól mutatja, hogy tizenkét megye egyáltalán nem nevezett meg senkit Fodor Gábor utódának, a felmerülő elnökjelöltek egyikét sem találták alkalmasnak.

SZDSZ Badacsonyi Gulyás weinek Retkes
Kapcsolódó cikkek