Közélet

Pálinkás "nyelvbékítő" konferenciát szervezne

Magyar Tudományos Akadémiának (MTA), amelyet éppen a magyar nyelv ápolására, fejlesztésére, művelésére hoztak létre, hivatali kötelessége szerepet vállalni a „nyelvbékítő” konferencia szervezésében, lebonyolításában – mondta Pálinkás József szerdán.

Az MTA elnöke annak kapcsán nyilatkozott, hogy Kóka János, az SZDSZ frakcióvezetője személyes találkozót kezdeményezett Pálinkás Józseffel a hétfői négypárti egyeztetésen javasolt magyar–szlovák „nyelvbékítő” konferencia és vitafórum ügyében. A külföldön tartózkodó Pálinkás Józsefet Kóka János telefonon tájékoztatta a négypárti egyeztetésen kialakult egyetértésről, hogy az MTA-hoz forduljanak a politikai feszültség oldása érdekében, amely a „valóban elfogadhatatlan törvény” kapcsán alakult ki.

„A magam részéről örülök, hogy a politika keresett meg ezzel a kezdeményezéssel. Engem is foglalkoztatott a gondolat, hogy a Magyar Tudományos Akadémia hogyan és milyen szerepet vállaljon. Természetesen az első reakcióm, mint ahogy nagyon sok embernek, ellenséges érzület volt. Jobb azonban, ha a Magyar Tudományos Akadémia a Szlovák Tudományos Akadémiával, szlovák tudóstársainkkal közösen higgadtan, a feszültségeket oldva, béketeremtőként, mintsem egymásnak szemrehányó leveleket íróként lépjen fel” – idézi Pálinkás Józsefet az MNO az MTI nyomán.

Hozzátette: az Akadémia szerepe más, mint a közvetlen politikáé. A politika logikájánál fogva hatalomtechnikai módon reagál. „Ha az segíthet valamit, hogy a két akadémia nem a politika logikája mentén, hanem a tudomány logikája szerint érvel, gondolkodik, akkor hasznosnak tartom a kezdeményezést” – mondta.

Szlovák MTA Kóka nyelvtörvény pálinkás
Kapcsolódó cikkek