Közélet

"Soha nem látott" gazdademonstrációt szervez Karsai

Amennyiben július 20-ig dr. Karsai József battonyai országgyűlési képviselő nem kap választ a miniszterelnökhöz, a Bankszövetség elnökéhez és a Pénzügyi Szervezetek Állami felügyeletének elnökéhez címzett kérdéseire, országos gazdademonstrációt hirdet.

„Míg én élek nem leszünk az önök cselédei. Fiaink, unokáink nem lesznek a saját hazájukban az Önök rabszolgái. Figyelmeztetem Önöket, ha nem állnak el a Magyar Gazdák megkopasztásától, 2009. július 25-től soha nem látott folyamatos demonstrációt tartunk minden multi telephelyénél”tartalmazza többek között dr. Karsai József közleménye, amelyet a beol.hu közöl.

1. A Magyarországon működő külföldi bankok hazai leányvállalatai hány millió eurót vittek ki az utóbbi évben anyabankjukhoz a magyar vállalkozók, cégek és magánemberek által befizetett kamatokból, kezelési költségekből?

2.Hány száz milliárd forintot utaltak át ezek a bankok (dr. Karsai közleményében nevesíti is a bankokat: CIB bank, Kereskedelmi és Bank, Raiffaisen Bank, Erste bank, stb.) a magyar állampolgárok és vállalatok lekötött pénzbevételeiből saját anyabankjuknak?

3. Amennyiben ezek az átutalások megtörténtek mikor kerülnek vissza a Magyarországon működő külföldi bankokhoz?

Az uniótól szerzett információi szerint dr. Karsai úgy tudja, a Basel II. bankokra vonatkozó irányelve szabályai szerint bank csak annyit hitelezhet a vállalkozások és a mezőgazdaság felé, amennyi a bank betétállománya.

Amennyiben az előbbi kérdésekben megfogalmazottak miatt a magyar bankbetétesek pénze lecsökkent a hazai leányválllatoknál, akkor például 100 milliárd forint helyett csak 50 milliárd forint hitelt bocsáthatnak ki a banki leányvállalatok a hazai vállalkozásoknak.

— Ha igaz, hogy a magyar társas vállalkozások és a magyar mezőgazdaság integrációs finanszírozása szinte megszűnik, ennek egyenes következménye, hogy az amerikai és hollandiai több tonnás gabonavásárlók elkezdik a bankok az integrátorok helyett a földdel rendelkező magyar gazdák hitelezését, aminek jelzálogfedezete a termőföld lesz – teszi fel a kérdést a szocialista politikus.

Dr. Karsai József felszólította a közlemény címzettjeit, hogy amennyiben július 20-ig nem intézkednek a lakás-devizahitelesek havi törlesztőrészletének csökkentéséről, 600 ezer lakásdevizahiteles nevében július 30-tól minden bank előtt demonstrációt tartanak.

A battonyai politikus arra is kíváncsi, mikor indul el a banki közraktározási hitelezés, illetve mikor kapják meg a mezőgazdasági integrátorok banki hiteleket 80 százalékos garancia mellett. Kérte továbbá, hogy ne vegyék a közleményét félvállról, mert emberek tízezreit tudja mozgósítani.

A beol.hu nem hivatalos információi szerint szerint dr. Karsai Józsefet azonnali hatállyal felrendelték Budapestre ma délelőtt.

karsai józsef élelmiszerpiac mezőgazdaság
Kapcsolódó cikkek