Közélet

Szikinger: "A Jobbikot nem lehet betiltani!"

Az alkotmányjogász szerint mint mozgalom a Magyar Gárda is működhet - amíg a törvényi kereteket tiszteletben tarják.

Szikinger István alkotmányjogász nem ért egyet azokkal a véleményekkel, emelyek szerint a Jobbikot is fel lehetne oszlatni, miután a betiltott Magyar Gárda szervezésében részt vesz - közölte az alkotmányjogász az ATV Reggeli Jam című műsorában.

Szikinger szerint konkrétan azzal a személlyel kapcsolatban lehet eljárni büntetőjogilag, aki egy feloszlatott szervezet vezetésében részt vesz. Ugyanakkor, tette hozzá, a Magyar Gárda nem társadalmi szervezetként működhet, és mint ilyen, a gyülekezési jog hatálya, sőt védelme alá esik. A jogász szerint csak ott és akkor lehet és kell eljárni, ahol és amikor konkrét jogsértést követnek el az összegyűlt személyek.

– Ha bélyeggyűjtő egyletet feloszlatnak, mert túl hangosak voltak, akkor mint egyesület nem működhetnek, de bélyeget gyűjthetnek, ha a törvényi kereteket tiszteletben tartják – illusztrálta mindezt egy példával Szikinger. Ezért nem ért egyet azokkal a jogalkalmazói technikákkal, amikor előre lefoglaltnak mondják a bejelentett tüntetési helyszínt, vagy azt állítják, hogy az nem közterület.

Hozzátette: ha egy tüntetésen a résztvevők mocskos zsidóznak, azzal már jogsértést követnek el.

Bárándy Péter büntetőjogász szerint azonban az általános jogbiztonságot és a tágabban vett alkotmányos rendet is veszélyezteti a párt magatartása.

bárándy péter alkotmányjogász feloszlatás Jobbik Magyar Gárda
Kapcsolódó cikkek