Közélet

Miniszter nélkül maradhat a nemzetbiztonság

Lapinformációk szerint elképzelhető, hogy a polgári titkosszolgálatokat a kormányzati ciklus végéig nem miniszter, hanem államtitkár felügyeli majd - írja az InfoRádió. Az MSZP-n belül eközben zajlik a nagy átalakítás.

Kedden délben Szollár Domokos kormányszóvivő az InfoRádió kérdésére azt mondta, hogy szeptember elején várható döntés arról, hogy ki és milyen státuszban váltja Ficsor Ádámot, aki várhatóan szeptember 14-én távozik a kormányból.

A rádiónak korábban Ficsor kiemelte, hogy miniszteri kinevezésekor még nem tudta, hogy néhány hónappal később az MSZP kampányfeladatok ellátására kéri majd fel. A miniszter vélhetően Lendvai Ildikó pártelnök kérésére döntött a feladatváltás mellett.

Éppen egy hónapja, hogy a szocialisták kongresszusának Lendvai javaslatot tett arra, hogy a párt országos választási bizottságát egészítsék ki Botka László szegedi polgármesterrel, Ficsor Ádám titokminiszterrel, Molnár Csaba kancelláriaminiszterrel, Burány Sándor budapesti és Boldvai László Nógrád megyei pártelnökkel. Végül az alapszabályra hivatkozva a küldöttek nem bővítették ki a testületet, erről az országos választmány dönt majd.

Ficsor után még idén Szekeres Imre, a honvédelmi tárca vezetője és Kiss Péter, a társadalmi koordinációért felelős tárca nélküli miniszter is távozhat Bajnai Gordon szocialista kormányából.

A választást előkészítő szervezőcsoportot jelenleg is már Szekeres vezeti; állítólag ebben a testületben kapott szerepet Ujhelyi István alelnök, illetve Puch László pártigazgató. A társadalmi partnerekkel Kiss Péter egyeztet.

Az MSZP november végére, december elejére tervezett kongresszusán nevezi meg miniszterelnök-jelöltjét - közölte Lendvai Ildikó pártelnök kedden.

Ficsor Bajnai MSZP Szekeres választások Lendvai Kiss kampány
Kapcsolódó cikkek