Közélet

Sólyom: az egész ország fellélegezhet

A romagyilkosságok feltételezett támadóit tegnap hajnalban fogta el a rendőrség. Az államfő, a miniszterelnök és több párt, valamint a Fővárosi Cigány Önkormányzat elnöke is nyilatkozatban adott hangot megkönnyebbülésének.

A rendőrség szerint rasszista indítékok vezérelték a négy őrizetbe vett (és két még őrizetbe nem vett) személy tetteit.

A feltételezett elkövetők közül négyen biztonsági őrként dolgoztak Debrecenben, ketten testvérek.

A romák elleni támadássorozat a tavalyi év első felében kezdődött. Összességében tavaly másfél tucatnyi esetet regisztráltak. Az elkövetők első alkalommal tavaly novemberben öltek embert a Borsod megyei Nagycsécsen.

Idén februárban a Pest megyei Tatárszentgyörgyön gyilkoltak. Egy házat felgyújtottak, az álmukból felriadó szülők és a gyerekek kirohantak az udvarra. A tettesek az apát és ötéves kisfiát megölték. Április 22-én egy tiszalöki férfit lőttek le a háza udvarán, amikor éjszakai műszakba indult dolgozni.

Augusztus 3-ára virradóra saját otthonában gyilkoltak meg egy kislétai asszonyt, 13 esztendős lányát pedig súlyosan megsebesítették.

Az eljárás során több mint 1300 erőszakos bűncselekmény anyagát vizsgálták át, száznál több alkalommal rendeltek ki szakértőt - számuk most minden bizonnyal jelentősen nőni fog -, s négy és fél millió telefonhívást ellenőriztek. Emellett a térfigyelő kamerák és rendszerek által felvett nyolcszáz órányi képanyagot tekintettek meg és 1,8 milliónyi, az autópályákon közlekedő gépjárművekre vonatkozó adatot vizsgáltak meg. A nyomozócsoport több százezernyi más információt is feldolgozott, s több mint kétezer emberrel találkozott.

A százmilliós nyomravezetői díjat visszavonták.

Sólyom László: "A feltételezett elkövetők letartóztatása után az egész ország fellélegezhet, visszatérhet a nyugalom és a törvényes rendbe vetett bizalom a támadásoknak kitett területeken." Az államfő gratulált a rendőrség szakszerű és eredményes munkájához.

Bajnai Gordon: "Ez a gyilkosságsorozat a Magyar Köztársaság békéjébe és biztonságába vetett hitet rendítette meg az utóbbi hónapokban. Köszönet illet valamennyi nyomozó hatóságot és rendőrt, akik részt vettek az utóbbi évek legsúlyosabb gyilkosságsorozatának felderítésében. Kitartóan és elszántan üldözték az elkövetőket, és ennek megvan az eredménye."

MSZP: "Az MSZP azt reméli, hogy a letartóztatások nyomán véget érhet a félelem, és véget érhet a szégyen is. A cigány családok félelme és az egész ország szégyene.

A mai nap reményt adhat arra, hogy a félelem nélküli élethez való joga mindenkinek helyreáll, Magyarország élete fokozatosan visszatér a rendes kerékvágásba.
 
A szocialisták remélik, hogy a rendőrség ma a valódi tetteseket és az összes tettest elfogta. Köszönjük a nyomozóhatóság minden munkatársának az erőfeszítését, amely ehhez az eredményhez nélkülözhetetlen volt.
 
Az MSZP azt várja el a magyar igazságszolgáltatástól, hogy a valódi bűnösökkel szemben elmegy a magyar jogrend legvégső határáig, és olyan ítélettel sújt le az elkövetőkre, amellyel példát statuál mindenki számára, akinek a gondolatait, vagy a tetteit kirekesztő, gyilkos indulatok irányítják.
 
A roma közösségtől pedig türelmet és bizalmat kér a Magyar Szocialista Párt. Azt kérjük tőlük, bízzanak a nyomozóhatóságban, abban, hogy a valódi bűnösök kerültek kézre és bízzanak a magyar igazságszolgáltatásban, hogy a bűnösök elnyerik méltó büntetésüket. Közös érdek, hogy az erőszak ne szüljön erőszakot, az indulat indulatot, egyesek gyilkos, kirekesztő szándéka ne vezessen bezárkózáshoz."

SZDSZ: "Az új SZDSZ köszöni a rendőrség áldozatos munkáját, amelynek eredménye, hogy a gyilkosságsorozat négy gyanúsítottját előzetes letartóztatásba helyezik."

Teleki László (MSZP) országgyűlési képviselő: "Augusztus 20. az ország születésnapja és egyik legnagyobb ünnepe, augusztus 21. pedig a fellélegzés és a megnyugvás napja lehet.

A romaügyekért felelős miniszterelnöki megbízott azt mondta, hogy az országos rendőrfőkapitány sajtótájékoztatóját hallgatva okkal lehet abban bízni, hogy a valódi tetteseket fogták el.
 
Hozzátette, reméli, hogy a felháborodást látva az igazságszolgáltatás elmegy a "demokrácia végső határáig" és a lehető legkeményebb büntetést szabja ki az elkövetőkre.
 
Teleki László az ország roma közösségének nevében köszönetet mondott a nyomozó szerveknek, kiemelve az ORFK és az NNI munkatársainak munkáját. Egyúttal megköszönte mindazok türelmét, akik bíztak a tettesek elfogásában.
 
A miniszterelnöki megbízott türelmét kért a romáktól. Azt kérte, hogy senki ne kezdjen önálló akcióba, ha akár ezzel, akár más bűncselekménnyel kapcsolatban információ kerül a birtokukba, akkor forduljanak a nyomozószervekhez."

MDF: "Az MDF üdvözli a romagyilkosságok feltételezett tetteseinek letartóztatását, amely a rendőrség szakszerű és hatékony munkájának eredménye. A borzalmas, rasszista indíttatású gyilkosságsorozat rávilágít arra, hogy a gyűlölet hová vezet; ezekkel a jelenségekkel szemben a magyar politikának és társadalomnak egységesen és a leghatározottabban kell fellépnie, hogy hasonló tettekre a jövőben ne kerülhessen sor."

Makai István, a Fővárosi Cigány Önkormányzat elnöke: "Az elfogás megnyugvást adott, de most arra van szükség, hogy az igazságszolgáltatás végre pontot tegyen az ügy végére."

romagyilkosságok rasszista indítékok Sólyom László biztonsági őr
Kapcsolódó cikkek