Közélet

Sólyom: robbanásig feszült a helyzet a romagyilkosságok miatt

Robbanásig feszült a helyzet Magyarországon a romagyilkosságok miatt, a magyar állam minden rendőri és szervezeti segítséget megad a cigányság védelme érdekében - mondta Sólyom László államfő hétfőn Budapesten, azt követően, hogy tárgyalt Bajnai Gordon kormányfővel a kislétai romagyilkosságról.

Ha ez a helyzet tovább fokozódik, ha nem körvonalazódik megoldás, illetve "nem lesz érezhető a szolidaritás, akkor valóban  robbanásveszélyes helyzettel állunk szemben" - hangsúlyozta az  államfő, azt követően, hogy hivatalában fogadta a miniszterelnököt. 

A gyilkosságsorozat nem cigány-ügy, egész Magyarország  stabilitását érinti -  mondta Sólyom László, aki szerint a romák  megvédése becsületbeli ügy, az egész társadalomnak szolidaritást  kell vállalnia a cigány közösséggel. Magyarország a roma  állampolgárai mellett áll ebben az ügyben - jelentette ki.A történteket nem lehet kisebbíteni, csak elítélni, "erre nincs  feloldozás" - tette hozzá.

Az államfő kiemelte: a gyilkosok veszítenek majd.

A rendőrség, ahogy eddig, most is rendkívül nagy erőkkel  dolgozik a romagyilkosságok felderítésén - emelte ki az államfő,  hozzátéve: meggyőződése, hogy a rendőrség minden lehetőséget  megragad a nyomozás érdekében.

Úgy fogalmazott, bízik abban, hogy "ez a nagy munka előbb-utóbb  eredményre vezet" - számol be a kemma.hu az MTI alapján.

A súlyos, az egész országra nehezedő ügyben a rendőrségi  híreknél, nyomozási eredményeknél fontosabb, hogy a romák iránti  társadalmi szolidaritásról, együttérzésről, a társadalmi nyugalom  fenntartásáról legyen szó - hangsúlyozta az államfő. 

Sólyom László szerint a részvétet is ki kell fejezni, együtt  kell érezni a cigányokkal a gyászban, az árván maradt gyerekekkel, a  megcsonkított családokkal, a cigány közösséggel, amely a  gyilkosságsorozat egyedüli célja, elszenvedője.

Az államfő szerint a cigányság az a csoport, amelynek minden oka  megvan arra, hogy továbbra is rettegjen ettől a gyilkosságsorozattól.

Sólyom László kiemelte: a találkozót Bajnai Gordon  miniszterelnök kezdeményezte, az államfő azt kérte, hogy elsőként a  kislétai gyilkosság ügyével, következményeivel, a kormány lépéseiről  beszéljenek.

Az MTI a miniszterelnök környezetéből úgy értesült, hogy április  óta rendszeresek a találkozók az államfő és a kormányfő között. A  hétfői megbeszélésen Bajnai Gordon főként a jövő évi költségvetés  előkészítéséről kívánta tájékoztatni az államfőt.

A Szabolcs megyei Kislétán múlt hétfőre virradóra ismeretlenek  agyonlőttek otthonában egy 45 éves roma nőt, 13 éves lányát pedig  életveszélyesen megsebesítették. A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) az  újabb támadással együtt már nyolc bűncselekmény ügyében nyomoz. A  tavaly július óta tartó, romák elleni bűncselekmény-sorozatnak eddig  ötvenöt sértettje van, közülük hatan meghaltak.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek