Közélet

A NASA élőben közvetíti a Hold "bombázását"

A NASA holnap a Hold egyik kráterébe irányítja a Centaur rakétát. A szándékosan előidézett ütközés célja, hogy nyomában felkavarodó porban a víz jelei után kutathassanak.

Az amerikai űrkutatási hivatal júniusban indította útjára az LCROSS (Lunar Crater Observation Sensing Satellite) műholdat, amely jelenleg a Hold körül kering. A 79 millió dolláros költséggel kifejlesztett szerkezet eddig háromszor kerülte meg a Föld szomszédját és ma a Hold déli sarkába irányítja a hozzá tartozó Centaur rakétát – tudósít a SPACE.com.

A több mint 2 ezer kilométeres tömegű rakéta 9 ezer kilométer/órás sebességgel csapódik a Hold felszínének, a megfelelő teleszkóppal felszerelt amatőr csillagászok akár láthatják is a nyomában keletkező, 10 kilométer magasra emelkedő porfelhőt.  Miután a Centaur a felszínbe csapódott, követi az LCROSS is.

Az eseményt nem csak a Hubble teleszkóp követi figyelemmel, hanem a világ húsz obszervatóriumában tartózkodó érdeklődők is. A NASA pénteken 11.30 perctől élőben közvetíti a missziót, amelyet így weboldalának látogatói is végignézhetik. Az LCROSS kilenc különböző berendezéssel kutat majd víz nyomai után a felkavarodó porban.

rakéta NASA Centaur LCROSS Hold
Kapcsolódó cikkek