Közélet

Céget alapítana? Új válallati formák jönnek

Jövő januártól valódi tartalommal bíró céget alapíthatnak az egyéni vállalkozók.

A parlament napirendjén szereplő törvényjavaslat korszerűsíti az egyéni vállalkozókra vonatkozó szabályokat és megadja a lehetőséget arra, hogy az általuk létrehozott egyéni cég a többi vállalkozással egyenrangú szereplője legyen a gazdasági forgalomnak.

Az előterjesztés lényegesen egyszerűbbé teszi azoknak a dolgát, akik egyéni vállalkozóként próbálnak szerencsét az üzleti életben. A jövőben elektronikus úton veszik őket nyilvántartásba. (Hasonlóképpen elektronikusan történik a változásbejegyzés, megszüntetés is.) Erről igazolást kapnak, illetéket, díjat nem kell fizetniük. Egyébként a tevékenységükhöz nem szükséges egyéni vállalkozói igazolvány.



Akinek van, az megtarthatja, az újonnan piacra lépő pedig, ha szükségét érzi, a nyilvántartó hivataltól kérheti. A leendő törvénnyel megvalósul egyebek között a szakmai érdekképviseletek régi igénye, a tevékenység szüneteltetésének a lehetősége. Az érintett legalább egy hónapig és legfeljebb öt évig szüneteltetheti egyéni vállalkozását. Ezt természetesen be kell jelentenie, és – amennyiben van – az igazolványt le kell adnia.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

alapítás cégforma válallat
Kapcsolódó cikkek