Közélet

"Hazánkat fokozottabban érinti az éghajlatváltozás, különösen a vízhiányt illetően"

Már csak 40 nap, és megkezdődnek az ENSZ klímatárgyalásai Koppenhágában; ezek kimenetele továbbra is bizonytalan. Mi, az Európai Unió tagjai mindenképpen szeretnénk egy ambiciózus globális megállapodást elérni. A tárgyalások témája hatással van országaink jövőbeni biztonságára és boldogulására - írja a Világgazdaságban megjelent elemzésében Greg Dorey brit nagykövet.

"Október 22-én Ed Miliband, Nagy-Britannia energia- és klímaügyi minisztere, valamint David Miliband külügyminiszter nyilvánosságra hozott egy olyan világtérképet, amely bemutatja, hogy milyen következményekkel jár, ha a globális átlaghőmérséklet századunk végére az iparosodás előtti korszakhoz képest 4 fokkal emelkedik.

 A térkép, amelyet Nagy-Britannia Meteorológiai Hivatalának Hadley központja dolgozott ki, világosan bemutatja, miért az éghajlatváltozás a legnagyobb kihívás, amellyel az emberiségnek történelme során valaha is szembe kellett néznie. Kiderül belőle az is, miért kell megállapodni az ENSZ koppenhágai klíma-csúcstalálkozóján abban, hogy a felmelegedés ne haladja meg a 2 °C-ot. Arra az esetre, ha nem sikerülne megegyeznünk, az eddigi mintát követő globális kibocsátási trendek ebben az évszázadban 4 Celsius-fokos felmelegedést jeleznek előre.

A hőmérséklet az év legmelegebb napjain számos sűrűn lakott területen 6–12 °C-kal haladja majd meg a jelenlegit. A megállapítások szerint ennek hatására emelkedik a tengerszint, így Ázsiában és más veszélynek kitett régiókban újabb 150 millió embert fenyeget az áradásveszély. A felmelegedés mezőgazdasági termelésre gyakorolt hatását vizsgálva megállapították, hogy emberek újabb tíz- vagy százmillióit fenyegetheti az éhezés, és a század második felében a Föld lakosságának több mint harmada olyan területeken él majd, ahol szűkös a vízmennyiség. A hőmérséklet emelkedése a bolygón nem egyenletes. Az Éghajlat-változási Kormányközi Testület és a magyar VAHAVA jelentése már felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarországot az átlagosnál fokozottabban érinti az éghajlatváltozás, különösen a vízhiányt illetően."

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

vízhiány ENSZ Magyarország klímatárgyalás éghajlatváltozás
Kapcsolódó cikkek