Közélet

Hiperaktív a Jobbik, Bokros "láthatatlan"

Politikai szólamokban a Jobbik, szakpolitikai munkában azonban a Fidesz volt a legaktívabb az Európai Parlamentben szeptember folyamán a Policy Solutions havi EP-jelentése szerint.

A közpolitikai és politikai kommunikációs tanácsadó intézet havi elemzésében a 22 magyar európai parlamenti képviselő munkáját – felszólalásait, jogalkotó tevékenységét, médiajelenlétét – vizsgálta. 

Az elemzés kiemeli, hogy Morvai Krisztina kilencszer szólalt fel a legváltozatosabb témákban az EP plenáris ülésén, míg ezalatt Őry Csaba és Schöpflin György fideszes képviselők kapták a legkomolyabb közpolitikai súllyal bíró feladatot: mindketten szakbizottságuknak a 2010-es uniós költségvetésre vonatkozó módosító javaslatait terjesztették elő.

Nagy visszhangot váltott ki Gyürk András energiapolitikai kezdeményezése, amely a MOL-ban történt orosz tulajdonszerzéssel kapcsolatban sürgette meg a Bizottságot, hogy dolgozza ki az ellenséges felvásárlásokkal szembeni védelem kereteit.

A hazai sajtóban domináns témáknak megfelelően a szlovák nyelvtörvény és Sólyom László révkomáromi afférja sem maradt visszahang nélkül. Előbbi ügyben a brüsszeli szlovák nagykövetség előtti tüntetésen felszólaló Szájer József frakcióvezető, utóbbi kérdésben Gál Kinga, a Fidesz kisebbségpolitikai szakértője lépett fel határozottan.

A Jobbik által a 2006. októberi 23-i rendőri túlkapások miatt élesen támadott szocialista Göncz Kinga a Magyar Gárda rasszista és megfélemlítő működését rótta fel a magyar radikálisoknak. Az MSZP képviselői a politikai ütésváltásokon túl szakmai munkával is felhívták magukra a figyelmet: Göncz Kinga a nyugat-balkáni országok vízummentességéért emelte fel a szavát, míg Tabajdi Csaba az európai tejipar megmentéséért indítványozott állásfoglalást. Herczog Edit szeptemberben elsősorban a potenciális biztos-jelöltsége miatt került a figyelem középpontjába.

Az EP-képviselők szeptemberi munkájának elemzése érdekességként emeli ki, hogy legtöbb képviselőtársával ellentétben az MDF egyetlen képviselője, Bokros Lajos eddig még nem mutatott semmilyen hivatalosan dokumentált aktivitást Brüsszelben.

Morvai bokros Európai Parlament Jobbik Policy Solutions EP plenáris ülés elemzés
Kapcsolódó cikkek