Közélet

Kossuth tér: Bajnai, Ludas Matyi és Döbrögi - Felelősségrevonás lesz

Tizenegy órakor elkezdődött a tüntetés a Parlament előtti téren. Több mint hatezer ember gyűlt össze, hogy tiltakozzon a benyújtott 2010-es költségvetés ellen

Az ország különböző részeiről érkezett emberek településneveket tartalmazó táblákat hordoznak, zászlókat lobogtattak. A tömeg többezer főre duzzadt.

Ludas Matyi meséjét mondta el egyik vidéki szónok Bajnaira asszociálva. Kiemelte a párhuzamot, miszerint Bajnai cégei Döbrögihez hasonlóan vitték el a libákat. Ahogyan azonban Döbrögi nem maradt büntetlenül, Bajnai sem fog, mivel a tanulság: aki elveszi a libákat, nem kerülheti el a felelősségrevonást.

Rendszerváltás óta nem volt ilyen mértékű önkormányzati alapon szerveződő megmozdulás.

Példa nélküli Kósa Lajos szerint, hogy az önkormányzatok így tüntessenek a kormány ellen. A fideszes polgármester ismertette azt a 12 pontos felhívást, melyet a Parlamentben is felolvas majd. Ebben többek között az áll, hogy minden településnek joga van rendőri jelenléthez. Ha ezt az állam nem tudja biztosítani, akkor a telpülésnek legyen joga - bizonyos feltételekkel - ezt megszervezni. Továbbá minden településnek joga van iskolához, kultúrához, templomához, csakúgy mint az önkormányzatoknak a vagyonukhoz, bevételeikhez. Amennyiben ezeket az álam nem biztosítja, a településnek -a jogi keretek között- legyen lehetősége ez ellen tiltakozni.

Viccesen tette hozzá, hogy valószínűleg ilyen helyen Monthy Python biztosan forgatni akarna, illetve a jelenlegi helyzethez képest Balázs átverései pedig már nem ütik meg az ingerküszöböt. Magyarország Abszurdisztánná vált.

A Fidesz süket-néma EP-képviselője jeltolmács útján szólt az egybegyűltekhez. Utalt a fogyatékkal élők helyzetére és ő is elítélte a költségvetést.

Szűcs Lajos a Pest megyei közgyűlés elnöke a Vasárnap Reggel kérdésére elmondta: bár vannak olyan önkormányzati feladato kmelyeket el lehetne vonni, melyek segítségével racionlásiabb működés jöhetne létre, ám ezek az oktatási, kultúrális, egészségügyi és szociáis területeket nem érinthetik.

A szarvasi polgármester Babák Mihály úgy látja, ha a kistelepülésektől minden lehetőséget és forrást elvonnak, akkor már nincs visszaút. 

Szita Károly az előzetes nyilatkozatok ellenére is arra számít, hogy a képviselők nemet mondanak az elvonásra, és nem politikai nyilatkozatot tesznek pártérdekből, hanem az „irgalmatlan megszorítás” helyett a településen élőket nézik. Schmidt Jenő tabi polgármester, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének megyei tagozatvezetője azt mondta: aki az önkormányzatok világában él, az kimegy az utcára, mert így talán sikerül visszaszereznie valamit az elvonásokból.
– Ez a salátatörvény-tervezet két utat hagy, a létszámleépítését és a hitelfelvételét: mindkettőn túl vagyunk – mondta a megyei pénzügyi bizottság tanácsnokaként is dolgozó polgármester. – És mindeközben jönnek szembe a BKV- és a Máv-ügyek...

Schmidt Jenő azt mondta: nincs fideszes direktíva, amely melegen ajánlja a demonstrációs részvételt, és bízik benne, hogy pártállástól függetlenül sokan lesznek.

Sütő László marcali polgármester, a Kisvárosi Önkormányzatok Országos Érdekszövetségének MSZP-s elnöke biztosan kimarad a programból, kéthetes külföldi távolléte miatt alelnökök intézték a szövetség ügyeit. A költségvetés tervezetét az önkormányzatokra nézve nehéznek, de képlékenynek nevezte.


[enews_gallery id='263304']

Bajnai Kossuth tér Döbrögi tüntetés a kormány ellen
Kapcsolódó cikkek