Közélet

Kovács László: Fontolóra venném a miniszterelnöki jelölést

Kovács László EU-biztos a Világgazdaság Online-nak adott interjúban elmondta: az MSZP vezetése egyszer sem kérte, hogy számoljon be az Európai Bizottságban végzett munkájáról.



- Az uniós adóügyi biztos posztját gyakran jellemzik "vérszegényként", hogyan vélekedik erről?

Magyarországon általánosan elterjedt az a téves nézet, hogy az Európai Uniónak nincs adópolitikája, vagy ha van, akkor annak nincs jelentősége. Igaz, hogy a személyi jövedelemadó, vagy a társasági nem tartozik az Unió hatáskörébe,  - bár az utóbbira közvetett eszközökkel az EU nagy hatást gyakorol - ám például az vagy a jövedéki adót Brüsszel nagyon szigorúan szabályozza.

Az adócsalás is kényes kérdés, átfogó harc folyik ellene. A tét a becslések szerint évente 200-250 milliárd euró, melyet az unió veszteségként kénytelen elkönyvelni.

Az uniós adópolitika többek között hatékonyan segíti a tagállamok versenyképességét, a munkahelyek és az éghajlat védelmét. Például azzal, hogy az év elején sikerült elfogadtatni a pénzügyminiszterekkel a kedvezményes ÁFA-kulcs kiterjesztését a nagy élőmunkaigényű szolgáltatásokra, kis- és középvállalkozások ezreit mentettük meg a csődtől és ezzel munkahelyek tízezreit óvtuk meg.

- Hogyan értékeli biztosként végzett munkáját?

Múlt hét kedden hallgatott meg az Európai Parlament biztosokkal szembeni szigorúságáról híres pénzügyi és gazdasági bizottsága. A tagok pártállástól függetlenül elismeréssel nyilatkoztak a beszámolómról és méltatták az elmúlt öt évben végzett munkámat. Ez önmagáért beszél.

- Ennek fényében hogyan értékeli, hogy az MSZP vezetés negyedik helyre rangsorolta Magyarország új uniós biztosának jelöltjei között?

Amióta biztos vagyok, az MSZP vezetése, vagy a párt parlamenti frakciója egyszer sem kért beszámolót a tevékenységemről. Valószínűleg az elnökség - részben emiatt - kevéssé ismeri a munkámat.

Ha Bajnai Gordon mást jelöl a biztosi posztra és Ön visszatér, milyen szerepet vállalna a szocialista pártban?

Ha hazatérek, nagyon szívesen vállalok szerepet a pártban, amelynek hat éven keresztül elnöke voltam, ám a számomra kiszabott konkrét feladatról a pártnak kell döntenie. Mindenképpen olyan szerepre vállalkoznék, hogy nagy befolyást gyakorolhassak a Szocialista párt választási eredményeire és akár a közvéleménykutatásoknál jobb eredményhez segítsem a pártot.

- A miniszterelnök-jelöltséget is vállalná?

Nagyon komolyan fontolóra venném.

uniós gazdaság MSZP miniszterelnök-jelölt Kovács László adópolitika
Kapcsolódó cikkek