Közélet

Nem szabálytalan? - Oszkó: "Kellő szigor" a sukorói ügyben

A Népszabadság információi szerint lezárult, és nem talált szabálytalanságot az a vizsgálat, melyet a nemzeti vagyonkezelőnél folytatott a pénzügyi tárca a sukorói telekcsere miatt. A Magosz vezetőjével, Budai Gyulával egyeztető Oszkó Péter mindenesetre szigort ígért az ügyben.

Kellő szigorral kezeljük a sukorói ügyet - mondta Oszkó Péter pénzügyminiszter, miután találkozott Budai Gyulával. A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) szövetségi igazgatója olyan dokumentumokat mutatott be, melyek álláspontja szerint bizonyítják, milyen szabálytalanságokat követtek el a telekcserével kapcsolatban.

Oszkó felhívta azonban a figyelmet: ő nem bonthatja fel az - állam nevében eljáró - MNV Zrt. és a Joav Blum között létrejött szerződést, mivel a pénzügyi tárca ennek az ügyletnek nem jogalanya. Ám végső esetben, ha nem sikerül rendezni a kételyeket, utasíthatja a vagyonkezelő vezérigazgatóját, hogy ezt tegye meg – idézi a Népszabadság.

A tárcavezető kiemelte: egy ilyen lépés előtt azonban azt is meg kell vizsgálni, hogy a szerződés felmondása milyen kockázatokkal jár, s milyen terheket ró az adófizetőkre. (Oszkó ezzel vélhetően arra utalt, hogy a szerződés egyoldalú felmondása esetén Blum kártérítési igénnyel léphetne fel az állammal szemben.) Ugyanerről Budai úgy vélekedett: szerintük jogilag egyértelmű a helyzet, fel lehet mondani a szerződést, méghozzá hátrányos következmények nélkül. Arról nem esett szó, hogy esetleg kérnék a bíróságtól: semmisítse meg a szerződést, ám a miniszter annyit elárult, ma újabb lépések várhatók az ügyben.

Információink szerint a következő lépés, hogy további tárgyalásokra utasítják az üzletet korábban megkötő vagyonkezelőt. A labda tehát újra az MNV-nél pattog: feladatul kapják, hogy állapodjanak meg a befektetőkkel a jogi visszásságok tisztázásáról. (Esetleg arról, hogy Blumék fizessenek több pénzt a sukorói földekért.)

Magosz vizsgálat Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége Budai Gyula Sukoró Oszkó mnv zrt.
Kapcsolódó cikkek