Közélet

Zuschlag-per: "A Fiatal Baloldal vezetői mindent tudtak"

Zuschlag János nyomást gyakorolt a Dél-alföldi Regionális Ifjúsági Tanács egyes tagjaira, hogy támogassák a hozzá kötődő fiktív egyesületek pályázatait - hangzott el a Zuschlag-per csütörtöki tárgyalásán.

Csütörtökön a DARIT ifjúsági-és sportminisztériumi delegáltját hallgatta meg tanúként dr. Fodor Endre bírói tanácsa. A tanú elmondta: 2003-ban kérte fel Ujhelyi István a tanácsban való részvételre, és a későbbiekben világossá vált számára, hogy miért kell bizonyos pályázatokat támogatnia  - írta helyszíni riportjában a baon.hu.

Vallomása szerint ugyanis Zuschlag János nagy nyomás alatt tartotta a tanács egy másik tagját, aki megkérte őt: a tanács ülésein foglaljon állást a fiktív egyesületek pályázatai mellett.

A tanú hozzátette: politikai karrierjük, előrelépésük érdekében munkatársával együtt teljesítették a Zuschlag Jánostól és Ujhelyi Istvántól érkező instrukcióikat, noha a későbbiekben már ellenérzéseik voltak ezzel kapcsolatban.

A DARIT minisztériumi delegáltja kijelentette: 2005-ben már nyilvánvaló volt számára, hogy a vádiratban szereplő egyesületek nem működő szervezetek, és hogy a pályázataik révén elnyert összegek a FIBISZ támogatását szolgálták.

"Egyetemistaként először úgy gondoltam, hogy a pályázatokkal a civil szférát támogatják, azután azonban világossá vált számomra az egész pályázati rendszer működése" - mondta a tanú.

A tanú kapcsolatba került Lados István másodrendű vádlottal, aki a Zuschlag János érdekeltségébe tartozó pályázatok ügyeit intézte - írta a csütörtöki tanúkihallgatásról a Népszabadság.

Később, 2004 után pedig Zuschlag János pályázatírásra is felkérte, amit nem mert visszautasítani. "Pályázatonként tízezer forintot ígért,  de végül semmit sem kaptam - mondta a tanú.

"Tudtam, hogy nem a pályázó egyesület, hanem a politikai ifjúsági szervezet valósítja meg az elnyert pénzből az adott programot" - tette hozzá.

Fodor Endre tanácsvezető bíró kérdésre a tanú elmondta: a fiatal baloldal vezetői és a DARIT-ba delegált közvetlen munkatársai tudták, hogy a civileknek kiírt pályázatokon elnyert pénzeket ténylegesen mire fordították.

zuschlag-ügy Fiatal Baloldal MSZP-ügyek zuschlag-per korrupció
Kapcsolódó cikkek