Közélet

A természet csodái a legjobb képeken - Fotó!

Az idén is rekord született hazánk, s egyben a közép-európai régió legrangosabb természetfotós megmérettetésén, a naturArt – Az Év Természetfotósa 2009 pályázaton: a szakmai zsűri 200 nevező több mint négyezer fotója közül választotta ki a díjazott műveket.

A Magyar Természettudományi Múzeumban november 3-án megrendezett ünnepélyes eredményhirdetésen adták át az idei pályázat fődíját, Az Év Természetfotósa kitüntetést Haarberg Orsolyának – s ezzel együtt a tükörreflexes Canon 450D fényképezőgép-szettet –, és ugyanő vihette haza Az Év Természetfotója díjért járó Canon Pixma 4700 fotónyomtatót is. Az Év Ifjú Természetfotósa Rakó Alex lett. Rajtuk kívül 12 kategória győztesét, valamint a támogatók által felajánlott különdíjak nyerteseit is a pályázati anyag legjobb 115 képéből rendezett kiállítás megnyitó ünnepségén hirdették ki.

Immár tizenhetedik alkalommal rendezte meg a naturArt – Magyar Természetfotósok Szövetsége hazánk, s egyben a közép-európai régió legjelentősebb természetfotós pályázatát. Az elmúlt több mint másfél évtized során a pályázat évről évre újabb és újabb rekordokat produkált, és ez ebben az esztendőben sem volt másként. Az idén is a tavalyinál több, mintegy 200 amatőr és profi természetfotós mérte össze technikai tudását, kreativitását a többiekkel, így a zsűrinek végül több mint 4000 fotográfia közül kellett kiválasztania a legjobbnak ítélt pályaműveket.

A hazai fotósélet s a természetfotózás rangos szakembereiből álló zsűri (Eifert János fotóművész, a zsűri elnöke; Dombovári Tibor fotóművész; Kármán Balázs fotóművész; Lóránt Attila fotográfus, író; Markovics Ferenc fotóművész; Radisics Milán természetfotós, riporter, a naturArt elnöke; ifj. Vitray Tamás, a National Geographic Magyarország vezető szerkesztője) tizenkét kategóriában hirdetett győzteseket és helyezetteket, s emellett tíz különdíjat is odaítélt, köztük a legnagyobb, legfontosabb elismerésekkel: Az év természetfotója, Az év természetfotósa és Az év ifjú természetfotósa díjjal. A pályázat rangját jelzi, hogy évről évre gyarapodik a támogatók száma is.

A főtámogatók (Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, Dunapack Zrt., Nemzeti Kulturális Alap, Magyar Természettudományi Múzeum), valamint a támogatók egész sora mellett számos médiatámogató is a kezdeményezés mellé állt, a két legfontosabb díjat – Az Év Természetfotósa és Az Év Természetfotója – pedig a Canon Hungária Kft. ajánlotta fel.

Fődíjak:

Az Év Természetfotója:
Etetés
Haarberg Orsolya
Nyereménye: a Canon Hungária Kft. jóvoltából egy Canon Pixma 4700 nyomtató.

Az Év Természetfotósa:
Haarberg Orsolya
Nyereménye: a makói szobrászművész, Kiss Jenő szobra, valamint a Canon Hungária Kft. jóvoltából egy Canon D450 tükörreflexes fényképezőgép.

Az Év Ifjú Természetfotósa, amit a Tömegverebedés című képért érdemelt ki:
Rakó Alex
Nyereménye: három napos teljes ellátású magyarországi természetfotózás a Hidephotography leshelyein.

Haarberg Orsolya, leánykori nevén Bozsér Orsolya, Norvégiába ment férjhez, a férje Erlend Haarberg szintén természetfotós, Norvégiában ötszörös Év Természetfotósa cím birtokosa. A gyönyörű alkotásokért igen keményen megküzdenek. Nincs az a zord idő, fagy, hóesés, jég, ami visszatarthatná őket a sarkvidéki fotó túráikon, melyek során akár három hetet is sátorban töltenek, hátukon cipelve a 60-80 kg-os felszerelésüket.

Az Év Ifjú Természetfotósa Rakó Alex, az érdekesség azon kívül, hogy már kissrác kora óta a szenvedélye a természetfotózás, az hogy ő is a budapesti Szilágyi Erzsébet Gimnázium diákja, mint a tavalyi Év Ifjú
Természetfotósa díj nyertese.

kultúra fotózás természetfotós
Kapcsolódó cikkek