Közélet

Darwin segíthet a földönkívüli élet felfedezésében a NASA tudósa szerint

A Fajok eredetének százötven éves évfordulója alkalmából a NASA Asztrobiológiai Intézetének munkatársa úgy fogalmazott: Darwin elméletét hívhatják segítségül az univerzum más pontjain található élőlények felkutatására.

"Úgy gondolom, hogy a darwini elmélet az élővilág egészét meghatározza" - fogalmazott John Baross, aki szerint az evolúció szabályai határozzák meg, mely bolygókon jöhet létre élet. A szakértő a NASA Ames Research Centerben tartott előadásában leszögezte: a következő öt-tíz évben olyan felfedezéseket tehetnek, amelyek vetekszenek Darwin fontosságával – írja a Daily Telegraph.

Mint mondta, a földönkívüli élet kutatásában mindig is a Föld volt a kiindulópont és bár a pontos feltételek nem ismertek, valószínű, hogy néhány tényező mindenképpen szükséges az élet kialakulásához. Ezek a víz, a szén alapú molekulák és valamilyen energiaforrás. Baross ugyanakkor hozzátette: elképzelhető, hogy a földönkívüli élet a mi bolygónkétól teljesen eltérő formát ölt, ha például kémia energiát használnak ezek az élőlények. Sőt, a jelek szerint a folyékony víz sem okvetlenül az élet kialakulásának feltétele.

A tudósok eddig 403, a naprendszeren kívüli bolygót azonosítottak. Bár ezek nagy része a Jupiterhez hasonló óriási gázbolygó, akad közöttük kisebb, a Föld méretéhez hasonló égitest is. Az élhető bolygók felkutatása a Kepler űrteleszkóp feladata.

földönkívüli Darwin Kepler bolygó
Kapcsolódó cikkek