Közélet

Kilencmilliárd Kulcsár Attilától - Csak a topmenedzsereket éri meg beperelni

Kilencmilliárd forint kártérítést követel a K&H Equities Zrt. Kulcsár Attilától, egykori vezető brókerétől, akit a Fővárosi Bíróság első fokon nyolcévi börtönbüntetésre ítélt sikkasztásért.

A büntetőügy a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódik majd. A brókercég mint munkáltató és károkozó alkalmazottja közötti jogvitát pedig a Fővárosi Munkaügyi Bíróság tárgyalja.

Ugyancsak a munkaügyi igazságszolgáltató fórumon folyik immár egy éve a MÁV Általános Biztosító Egyesület és a volt vezetője közötti jogvita. Az egyesület azért igényel egymilliárd forintos jóvátételt Kiss Bálinttól, mert a biztosító nevében annak gazdasági érdekeit sértő jogellenes szerződéseket kötött.

Handó Tünde a Világgazdaság érdeklődésére elmondta: előfordul, hogy némely nagy horderejű büntetőügy a munkaügyi bíróságon fejeződik be, illetve kel új életre. A munka törvénykönyve alapján az alkalmazott gondatlan károkozás esetén a félhavi átlagkeresettel köteles helytállni. A kártérítési kötelezettség határa miatt kevés az ilyen jogvita. A munkáltatónak ugyanis nem éri meg viszonylag kis összegért bíróságra menni, hiszen legfeljebb erkölcsi győzelemként könyvelheti el a pernyertességet. A tapasztalatok szerint a cégek sajátos biztosítási konstrukciókkal igyekeznek kivédeni az efféle veszteségeket.

További részletek a holnapi Világgazdaságban

Kulcsár Attila k&h equities kártérítés
Kapcsolódó cikkek